V Sudanu napadli še ameriški diplomatski konvoj, ubiti trije humanitarni delavci

Svet 18. Apr 202309:07 > 20:45 2 komentarja
Sudan, spopadi
REUTERS

V Sudanu, kjer že več dni potekajo hudi spopadi med vojsko in paravojaško skupino, je umrlo že približno 270 ljudi. V Kartumu so v njegovi rezidenci napadli veleposlanika EU, napaden je bil tudi ameriški diplomatski konvoj, med spopadi pa so bili ubiti trije humanitarni delavci Svetovnega programa za hrano.

V Sudanu, kjer že več dni potekajo hudi spopadi med vojsko in paravojaško skupino RSF – ta naj bi želela izvesti državni udar – je po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) umrlo že 270 ljudi, 2.600 pa jih je bilo ranjenih. Med žrtvami so po pisanju tujih medijev tudi otroci in humanitarni delavci.

Po navedbah ameriškega državnega sekretarja Antonyja Blinkna je bil napaden tudi ameriški diplomatski konvoj. “Vsi naši ljudje so na varnem, a to dejanje je bilo nepremišljeno, neodgovorno in seveda nevarno,” je Blinken dejal na današnji novinarski konferenci. Obenem je predstavnik ameriškega zunanjega ministrstva John Kirby dejal, da Washington ne namerava evakuirati svojega osebja iz mesta, čeprav so se varnostne razmere močno poslabšale, mednarodno letališče v Kartumu pa je zaprto.

Za napad naj bi bili odgovorni člani RSF, ki pa navedbe zanikajo.

Po pisanju ameriškega CNN so bili v zahodni regiji Darfur med spopadi ubiti tudi trije delavci Svetovnega programa za hrano (WFP), ki deluje pod okriljem Združenih narodov, zaradi česar so začasno ustavili vse storitve v državi.

Kot smo pisali, so v ponedeljek na svojem domu v Kartumu napadli veleposlanika Evropske unije (EU) 58-letnega Irca Aidana O’Hara, je sinoči sporočil visoki zunanjepolitični predstavnik Josep Borell.

“Gre za hudo kršitev Dunajske konvencije. Varnost diplomatskih prostorov in osebja je glavna odgovornost sudanskih oblasti in obveznost po mednarodnem pravu,” je zapisal na Twitterju.

Tiskovna predstavnica EU Nabila Massrali je za francosko tiskovno agencijo AFP povedala, da je zdravstveno stanje veleposlanika po napadu dobro. “Varnost osebja je naša prednostna naloga,” je poudarila. Dodala je, da delegacije EU po napadu niso evakuirali in da še ocenjujejo varnostne ukrepe.

Tudi irski zunanji minister Martin je dejal, da O’Hara ni bil resno poškodovan, da pa je napad groba kršitev obveznosti zaščite diplomatov v skladu z Dunajsko konvencijo. “Aidan je izjemen irski in evropski diplomat, ki služi EU v najtežjih okoliščinah,” je izpostavil.

ZN opozarja na civiliste: ostali so brez elektrike in ob pomanjkanju zdravil

Visoki komisar Združenih narodov za človekove pravice Volker Türk je opozoril, da je zaradi nenehnega obstreljevanja na tisoče civilistov v Sudanu ujetih v svojih domovih, pogosto brez elektrike in ob pomanjkanju hrane, vode in zdravil. Ob tem je sprti strani tudi pozval k takojšnji prekinitvi spopadov.

Volker Turk
PROFIMEDIA

ZN imajo v Sudanu okoli 4000 uslužbencev, od tega 800 tujcev. Tiskovna predstavnica ZN morebitnih evakuacijskih načrtov ni želela komentirati. Kot je dejala, je cilj, da uslužbenci ostanejo na terenu in izpolnijo humanitarni mandat ZN.

Svetovna zdravstvena organizacija je medtem obsodila najmanj tri napade na zdravstvene ustanove v Sudanu in opozorila, da v devetih bolnišnicah v prestolnici Kartum primanjkuje krvi, opreme za transfuzijo, zdravil, povojev in drugih “življenjsko pomembnih zalog”, poroča francoska tiskovna agencija AFP. “Ostajamo solidarni z našimi brati in sestrami v Sudanu,” je danes v Ženevi dejal generalni direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus, ki je ob tem ostro obsodil nasilje v državi in pozval k prizadevanjem za mir.

Pomoč, ki jo je WHO pred izbruhom nasilja razdelila zdravstvenim ustanovam v Sudanu, so po Tedrosovih besedah že porabili, zaradi spopadov pa ni mogoče organizirati nadaljnje dostave. Izrazil je tudi zaskrbljenost zaradi poročil o plenjenju zdravstvenih ustanov in njihovi uporabi v vojaške namene.

Zdravstvene ustanove se poleg tega soočajo tudi z izpadi elektrike in pomanjkanjem hrane za bolnike. Ponekod je vojska zdravstvene ustanove tudi zasedla. “Ti napadi se morajo končati,” je pozvala tiskovna predstavnica WHO.

“Prosimo za humanitarne koridorje za našo razporeditev,” pa je v kenijski prestolnici Nairobi dejal vodja sudanske federacije Rdečega križa in Rdečega polmeseca (IFRC) Farid Abdulkadir in izrazil upanje, da se bodo spopadi kmalu končali.

Kot je še pojasnil, varnostne razmere v Sudanu trenutno ne dopuščajo, da bi prostovoljci tam razdeljevali hrano prebivalcem, vendar pa okoli 240 delavcev IFRC pomaga osebju v sudanskih bolnišnicah, še navaja dpa.

V glavnem mestu Kartum se na večini mostov, v okolici mednarodnega letališča in vojaškega štaba nadaljujejo srditi spopadi.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje