V Sueškem prekopu za kratek čas nasedla tovorna ladja

Svet 09. Jan 202311:01
sueški prekop
Simbolična fotografija (Vir: REUTERS/Mohamed Abd El Ghany)

Tovorna ladja, ki je iz Ukrajine prevažala koruzo, je v Sueškem prekopu nasedla. Promet skozi prekop je bil za krajši čas zaustavljen, mnogi pa so se ob tem spomnili na tovorno ladjo Ever Given, ki je leta 2021 prehajanje ladij blokirala za šest dni.

V Sueškem prekopu je zaradi okvare danes za krajši čas nasedla norveška tovorna ladja M/V Glory, ki so jo nato odvlekli z vlačilci. Promet je bil oviran, ne pa tudi blokiran, zato so nastale le manjše zamude, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ladja M/V Glory je na krovu prevažala koruzo iz Ukrajine. Iz pristanišča v Čornomorsku je izplula 25. decembra, namenjena pa je bila na Kitajsko, poroča agencija Reuters.

Družba SCA, ki upravlja to pomorsko pot med Sredozemskim in Rdečim morjem, nasedle ladje obravnava s še večjo resnostjo, potem ko je spomladi pred dvema letoma prekop za šest dni blokirala ogromna kontejnerska ladja Ever Given.

Več kot 200 tisoč ton težka kontejnerska ladja je 23. marca 2021 med peščenim viharjem nasedla na nasip v ozkem, a za tovorni promet ključnem morskem kanalu med Azijo in Evropo. Po oceni podjetja Lloyd’s List je med zaprtjem vsak dan na obeh straneh kanala obtičalo za 9,6 milijarde dolarjev blaga, skupno je bilo približno 420 ladij. Egipt pa je po oceni upravljalcev kanala vsak dan izgubil med 12 in 15 milijonov dolarjev prihodkov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.