V Sueškem prekopu znova nasedla ladja

Svet 25. Maj 202306:54 3 komentarji
Sueški prekop
Profimedia

V Sueškem prekopu v Egiptu je nasedla slabih 200 metrov dolga tovorna ladja, ki so jo izvlekli z vlačilci. Ladja, ki pluje pod zastavo Hongkonga, je nasedla blizu južnega dela prekopa.

Na eni najbolj ladijsko obremenjenih poti na svetu je za kratek čas znova obtičala ladja za prevoz razsutega tovora, ki je prišla iz Savdske Arabije. V Sueškem prekopu je nasedla ob 3. uri po srednjeevropskem času. Ladjo Šin Haj Tong 23, ki je dolga 189 metrov in je bila zgrajena leta 2010, so manj kot štiri ure pozneje s tremi vlačilci ponovno splavili, je sporočila pomorska agencija Leth.

Ladja je nasedla blizu južnega dela Sueškega prekopa, pod kotom ob vzhodni strani prekopa, je objavil sledilnik ladij Marine Traffic.

Sueški prekop med Sredozemskim in Rdečim morjem je na najožji točki širok le 200 metrov in prav ožina poti je v preteklosti že povzročala težave. Spomnimo, da je leta 2021 za šest dni obtičala 400 metrov dolga in 59 metrov široka ladja Ever Given, ki je bila na poti v pristanišče v Rotterdamu. Zaradi nje je nastal kaos v ladijski industriji, ki se je zaradi pandemije covida-19 že spopadala s pritiski zaradi težav v dobavnih verigah. Po ocenah časopisa Lloyd’s List naj bi nasedla kontejnerska ladja zadrževala 400 milijonov dolarjev prometa na uro (dobrih 373 milijonov evrov, op. a.), poroča Sky news.

Sueški prekop je ena najpomembnejših in najbolj obremenjenih trgovinskih poti na svetu, saj po njej poteka okrog 12 odstotkov vse mednarodne pomorske trgovine. Pot pa je priljubljena predvsem zato, saj ladjam prihrani potovanje okoli južne afriške konice, kar bi po podatkih Svetovnega gospodarskega foruma dodalo 3.315 navtičnih milj na poti med Tokiem in Rotterdamom, piše Sky news.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje