Švicarji na referendumu podprli istospolne poroke

Svet 26. Sep 202108:02 > 16:48
lgbt, roke
Denis Sadiković/N1

Švicarji so na referendumu podprli možnost sklenitve zakonske zveze za vse. Za to, da se istospolnim parom omogoči sklenitev zakonske zveze, je glede na končne izide glasovalo 64,1 odstotka volivcev. Za so večinsko glasovali volivci v vseh kantonih, tudi najbolj konservativnih.

Izid glasovanja je pričakovan, saj so raziskave javnega mnenja v preteklih dneh napovedovale okoli 60-odstotno podporo predlogu zakona za vse. Proti predlogu so bili poleg nekaterih verskih skupin le v populistični stranki UDC, ki je sicer najmočnejša stranka v državi.

“Danes je velik dan. To je odraža spremembo mentalitete v zadnjih 20 letih, to je dokaz, da so osebe LGBT sprejete v družbo,” je dejala tiskovna predstavnica kampanje Olga Baranova.

Švica je ena zadnjih evropskih držav, kjer sklenitev zakonske zveze med istospolnima partnerjema še ni možna. V Švici je sicer že od leta 2007 mogoče skleniti civilno partnerstvo, od leta 2018 pa je mogoča tudi posvojitev otrok partnerja. Švicarska vlada in parlament pa sta zdaj z dopolnitvijo zakonodaje izenačila status zakonske zveze med heterospolnimi in istospolnimi pari, enake pravice pa bi imeli tudi glede posvojitve otrok.

A nasprotniki te ureditve, ki zagovarjajo predvsem tradicionalno družino in da ima otrok očeta in mati, so zahtevali referendum o tem vprašanju, kot je to sicer običajno za Švico, kjer o zakonih pogosto odloča še ljudstvo.

Ostra kampanja

Referendumska kampanja glede tega vprašanje je bila precej ostra. Nasprotniki so s provokativno kampanjo uporabljali slike jokajočih otrok in temnopoltih nosečnic z napisi “sužnji” čez trebuh, kar naj bi namigovalo na nadomestno materinstvo, ki je v Švici prepovedano.

Na drugi strani so aktivisti LGBT skupnosti na paradah ponosa v Zürichu in Ženevi opozarjali na pravice istospolno usmerjenih in med drugim nosili transparente z napisom “da, vzamem”.

Glede na zadnje javnomnenjske raziskave uvedbo istospolnih porok podpira 63 odstotkov volivcev, nasprotuje pa ji 35 odstotkov. A v zadnjih dneh se je delež nasprotnikov krepil; prejšnji mesec je bilo na primer razmerje še pri 69 odstotkih za in 29 odstotkih proti, navaja avstrijska tiskovna agencija APA.

Švicarji tudi o pobudi za višjo obdavčitev kapitala

Poleg tega vprašanja bodo Švicarji danes na referendumu odločali še o pobudi za višjo obdavčitev najbogatejših državljanov. “Pobuda 99 %”, ki jo sestavljajo predvsem mladi socialisti, si prizadeva za nižjo obdavčitev plač in višjo obdavčitev kapitala, saj da najbogatejši odstotek Švicarjev poseduje kar 40 odstotkov vsega premoženja v državi.

Pobudo so volivci glede na izide vzporednih volitev prepričljivo zavrnili, kar so napovedovale že javnomnenjske raziskave. Podprlo ga je le 34 odstotkov volivcev.