V Sydneyju najbolj vroč dan v zadnjih dveh letih (VIDEO)

N1 video 06. Mar 202311:54 0 komentarjev

Dele vzhodne Avstralije je zajel vročinski val, ki postavlja temperaturne rekorde. V predmestju Sydneyja so meteorologi izmerili več kot 40 stopinj Celzija, v nekaterih mestih v notranjosti tudi čez 41 stopinj. Zaradi vročine je zaprtih tudi 35 šol.

Iz Avstralije poročajo o izjemnem vročinskem valu, ki je zajel državo Novi Južni Wales na vzhodni obali Avstralije, kjer je tudi Sydney. Danes so vremenoslovci državnega urada za meteorologijo v njegovem predmestju namerili 40,1 stopinje Celzija. Gre za najbolj vroč dan po 26. januarju 2021. V notranjosti so se temperature povzpele tudi do 41 stopinj Celzija.

“Zelo je vroče, kmalu bomo odšli, saj ne želimo biti predolgo na soncu,” je ekipi Reutersa povedala obiskovalka ene najbolj znanih plaž na svetu Bondi Beach v Sydneyju. Plaža je te dni polna obiskovalcev, pa čeprav na njej ni sence. Posnetki in fotografije kažejo ljudi, ki v vrstah čakajo na sladolednih stojnicah in se hladijo tudi s pomočjo pitnikov.

Reuters/Jaimi Joy

“V Novem Južnem Walesu je vroče, vetrovno in pretežno suho, posledično so na vzhodu pokrajine hujši vročinski valovi. Po naših napovedih se bodo temperature na vzhodu in severu pokrajine gibale od 30 do 40 stopinj Celzija,” je povedala meteorologinja Sarah Scully.

Zaradi vročine se tamkajšnji gasilci spopadajo tudi s požari v naravi, ponekod veljajo popolne prepovedi prižiganja ognja na odprtem. Zaradi požara, ki divja 250 kilometrov severozahodno od Sydneyja, so pristojni pozvali prebivalce, naj poiščejo primerno zaklonišče, saj je bilo že prepozno za evakuacijo.

35 javnih šol v notranjosti države je zaprtih zaradi hude vročine, ki bo po napovedih vremenoslovcev vztrajala vsaj še dva dni.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!