V Teksasu prepovedali splav od šestega tedna nosečnosti

Svet 20. Maj 202108:59 > 09:31 0 komentarjev
teksas splav prepoved
Chris Aluka Berry/REUTERS

Republikanski guverner Teksasa Greg Abbott je podpisal zakon, ki prepoveduje splav od trenutka, ko je pri zarodku mogoče zaznati bitje srca. To je lahko že ob šestem tednu nosečnosti, ko številne ženske niti še ne vedo, da so noseče.

‘Zakon srčnega utripa’, kot ga je poimenoval guverner Greg Abbott, prepoveduje splav od trenutka, ko je pri zarodku mogoče zaznati bitje srca. Sodobne naprave zaznajo električne signale že v šestem tednu. V ameriškem združenju ginekologov in porodničarjev zato pravijo, da je tovrstna interpretacija zavajajoča, saj naprave tako zgodaj v nosečnosti ne zaznajo srčnega utripa, ampak del tkiva, ki bo sčasoma postalo srce, in da se zarodek razvije šele v 11. tednu nosečnosti.

Trenutno veljavni zakon je dovoljeval splav do 20. tedna nosečnosti.

Novi zakon je poseben, saj za njegovo uveljavitev ne bodo skrbeli državni organi. Zdravnikov, ki bi opravili splav, in tistih, ki bi jim pri tem pomagali, tako ne bo preganjala policija, ampak bodo posamezniki proti njim lahko vlagali zasebne tožbe ter iztožili do 10.000 dolarjev na osebo. Zakon bo tako nasprotnikom splava v ZDA omogočil poplavo tožb in s tem pritisk na zdravnike, medicinske sestre, paciente, svetovalce glede nasilja v družini, prijatelje in starše nosečnic ter druge, ki bodo plačali za splav.

Skupine za pravice žensk napovedujejo boj

“Ta zakon predstavlja okrutnost in ekstremizem, njegov cilj pa je brezobziren napad na reproduktivne pravice,” je sporočila Alexis McGill Johnson iz organizacije Načrtovano starševstvo, ki je skupaj z drugimi podporniki pravice do splava napovedala oster boj proti uveljavitvi zakona.

Guverner Abbot pa je ob podpisu zakona dejal, da nas je “naš stvarnik obdaril s pravico do življenja, toda zaradi splava številni otroci vsako leto ostanejo brez te pravice. V Teksasu delamo, da bi rešili ta življenja.”

Kljub novemu zakonu ostaja v veljavi tudi stari, ki prepoveduje splav po 20. tednu nosečnosti, razen v primeru ogroženosti življenja nosečnice ali bistvene okvare zarodka. Večina splavov se v ZDA opravi v prvih 13. tednih nosečnosti.

Poleg skupin, ki se zavzemajo za pravice žensk, zakonu nasprotujejo tudi številni zdravniki. Če zakona ne bo razveljavilo sodišče, bo začel veljati septembra.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!