V Teksasu zvezni sodnik prepovedal uporabo tablete za splav

Svet 08. Apr 202308:16 > 09:45 1 komentar
splav
Evelyn Hockstein/REUTERS

V ameriški zvezni državi Teksas je sodnik prepovedal uporabo tablete za splav. Presodil je, da je FDA z izdajo dovoljenja za tableto kršila več pravil. Če bo tableta izgubila dovoljenje za uporabo, bo to veljalo vse za zvezne države, kjer je splav dovoljen.

Zvezni sodnik v ameriški zvezni državi Teksas Matthew Kacsmaryk je v petek prepovedal uporabo tablete za splav, ki jo v ZDA običajno uporabljajo za prekinitev nosečnosti. Odločitev, ki bo veljala po celotnih ZDA, naj bi v veljavo stopila v tednu dni.

Gre za tableto mifepriston, ki je ena od dveh, ki se v ZDA uporabljata za prekinitev nosečnosti, zvezna uprava za hrano in zdravila (FDA) pa je njeno uporabo dovolila pred dvema desetletjema. FDA je mifepriston pregledovala štiri leta, poroča BBC. Vsako leto jo v ZDA uporabijo v pol milijona primerih.

Sodnik, ki ga je na to mesto imenoval nekdanji konservativni predsednik Donald Trump, je presodil, da je FDA z izdajo dovoljenja za tableto kršila več pravil ter je uporabo zdravila dovolila pod političnimi pritiski. Med drugim meni, da FDA ni upoštevala psiholoških učinkov.

Če bo tableta izgubila dovoljenje za uporabo, to ne bo veljalo le za Teksas, temveč tudi za zvezne države, kjer je splav dovoljen.

Le eno uro po objavi sodbe v Teksasu je sicer sodnik v zvezni državi Washington, ki ga je potrdil Barack Obama, sprejel nasprotno odločitev, ki od pristojnih organov zahteva, da se ohrani dostop do tablete v 17 zveznih državah.

Mifepriston
Evelyn Hockstein/REUTERS

Odločitev bo najverjetneje obravnavalo vrhovno sodišče

Zaradi različnih pravnih mnenju bo po mnenju ameriških analitikov zadeva tako skoraj gotovo prišla na vrhovno sodišče, kjer pa so v večini konservativni sodniki, ki so lani poleti že razveljavili zvezno pravico do umetne prekinitve nosečnosti.

Medtem je pravosodni minister Merrick Garland že sporočil, da se bodo na odločitev pritožili, pritožbo je vložila tudi FDA.

Predsednik ZDA Joe Biden je dejal, da gre za odločitev brez primere, ki ženskam jemlje temeljne svoboščine. “Sodišče je sprejelo odločitev namesto FDA, agencije, ki izdaja dovoljenja za uporabo zdravil. Če bo sodba obstala, ne bo več nobenega zdravila z dovoljenjem FDA, ki bo varno pred političnimi in ideološkimi napadi,” je opozoril Biden.

Predsednik ameriškega zdravniškega združenja Jack Resneck je dejal, da je nevarno, če se lahko sodniki vpletajo v postopke FDA, ki temeljijo na obsežnih in znanstveno podprtih dokazih.

Ena največjih skupin za pomoč pri splavu v ZDA Planned Parenthood je sporočila, da je odločitev sodnika Kacsmaryka, nekdanjega konservativnega aktivista, napad na znanost.

splav
Evelyn Hockstein/REUTERS

Tožniki lahko zahtevo sprožijo tam, kjer jih bo sodnik podprl

Sodnik je odločitev sprejel, potem ko je združenje skupin proti splavu zahtevalo zamrznitev distribucije zdravila mifepristone po ZDA. Ob tem je dal sedem dni časa za uveljavitev sodbe oziroma vlaganje pritožb.

Skupine proti splavu so sicer odločitev pozdravile, češ da gre za pomembno pridobitev za zdravje in varnost žensk in deklet. Po njihovi oceni namreč potrjuje, da nosečnost ni bolezen, splav pa ne medicinski poseg.

Zadeva je pristala pri teksaškem sodniku zaradi prakse v ZDA, po kateri lahko tožniki pravno zadevo sprožijo v okrožju, kjer na podlagi sodnikovih prejšnjih sodb ocenijo, da jih bo podprl. Zvezni sodniki v ZDA imajo pravico, da sprejemajo sodbe, ki veljajo na nacionalni ravni.

Večina Američanov naklonjenih ohranitvi pravice do splava

V ZDA je po lanski razveljavitvi zvezne pravice do splava na vrhovnem sodišču postopke za prepoved umetne prekinitve nosečnosti sprožilo več zveznih držav. Večina Američanov je glede na ankete sicer naklonjena ohranitvi pravice do splava.

ZDA
PROFIMEDIA

Tega v več kot polovici primerov izvedejo prav s pomočjo tablet, kakršno je prepovedal teksaški sodnik. Mifepristone se v ZDA skupaj s še enim zdravilom lahko uporabi v prvih desetih tednih nosečnosti, velja pa za zelo varno zdravilo.

Omenjeno tableto posameznice pri opravljanju splava vzamejo doma, po navedbah BBC pa je uporabljena v več kot polovici primerov splavov, ki so v ZDA opravljeni na domu. Po poročanju medijev je teh več kot pol milijona na leto. Mifepriston, ki ustavi nosečnost, se uporablja v kombinaciji z misoprostolom, ki izprazni maternico.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje