Američanke še težje do splava? Odločitev v rokah konservativnega sodnika

Svet 15. Mar 202321:10
Mifepriston
Evelyn Hockstein/REUTERS

Teksaški sodnik bo kmalu razsojal o tem, da bi eno od dveh tablet, ki se v ZDA uporabljata za prekinitev nosečnosti, umaknili s tržišča. Zdravilo mifepriston se uporablja v več kot polovici primerov opravljenih splavov, prepoved njegove uporabe pa bi lahko korenito posegla v že tako okrnjene pravice žensk.

Tožbo, ki bi prepovedala tableto mifepriston, je vložila teksaška organizacija Alliance for Hippocratic Medicine (Zveza za hipokratsko medicino, op. a.), ki se zavzema za prepoved splava. V zvezi trdijo, da ameriška Uprava za hrano in zdravila (FDA) tablete nikoli ni primerno testirala in preverila varnosti njene uporabe, piše BBC. V Združenih državah Amerike (ZDA) so jo za uporabo sicer odobrili pred več kot 20 leti.

Omenjeno tableto posameznice pri opravljanju splava vzamejo doma, po navedbah BBC pa je uporabljena v več kot polovici primerov splavov, ki so v ZDA opravljeni na domu. Po poročanju medijev je teh več kot pol milijona na leto. Mifepriston se sicer lahko uporablja do prvih deset tednov nosečnosti.

FDA v odgovoru na tožbo trdi, da bi bil javni interes močno prizadet, če bi s trga dejansko umaknili to varno in učinkovito zdravilo, ki je na trgu povsem zakonito.

O primeru bo odločal konservativni sodnik Matthew Kacsmaryk, ki splavu osebno nasprotuje, po poročanju BBC pa ga je na položaj imenoval nekdanji ameriški predsednik Donald Trump. Pred teksaškim zveznim sodiščem na dan sojenja pričakujejo proteste, nekaj se jih je doslej že zvrstilo.

Ni jasno, kdaj bo Kacsmaryk sprejel odločitev, je pa pričakovati, da se bo zvezna vlada v primeru zmage tožnikov pritožila.

Protest za splav
Annie Rice/REUTERS

Administracija predsednika Joeja Bidna se je na tožbo organizacije že odzvala, češ da je odobritev zdravila dobro podprta z vsemi potrebnimi znanstvenimi dokazi.

Odvetniki ameriškega ministrstva za pravosodje so medtem zapisali, da bi bili prvič v zgodovini priča temu, da bi sodišče prevpraševalo odobritve FDA in po dveh desetletjih uporabe s trga umaknilo zdravilo.

Medtem je dvanajst ameriških demokratičnih zveznih držav vložilo ločeno tožbo proti FDA zaradi nasprotnega razloga: menijo, da so trenutne omejitve uporabe mifepristona prestroge, škodljive in nepotrebne ter želijo povečati njegovo dostopnost, piše BBC.

Če sodnik presodi, da je bila odobritev FDA res zmotna, se lahko prodaja mifepristona zaustavi. Kot piše BBC, bi Američanke sicer še vedno imele dostop do drugega dovoljenega zdravila za splav z imenom mizoprostol. Slednji za opravljanje splava zadostuje in je za ženske v državah, kjer je mifepriston že zdaj prepovedan, pogosto edina možnost. Njegova učinkovitost je sicer nekoliko manjša kot pri kombinaciji, ki vsebuje tudi mifepriston. Za okrog 98 odstotkov splavov v ZDA se namreč uporablja kombinacija mifepristona in mizoprostola.

Preberite še: ZDA kot “mačo, ki posiljuje”

FDA je od leta 2000, ko je odobrila mifepriston, poročala o 26 smrtnih primerih, povezanih z njegovo uporabo. To je okrog 0,65 smrti na 100.000 splavov, opravljenih s pomočjo tablet. Za primerjavo: smrtnost aspirina pri rednem jemanju je okrog 15,3 smrti na 100.000 uporabnikov, še poroča BBC.

Junijska zgodovinska odločitev ameriškega vrhovnega sodišča, ki je sprejemanje zakonodaje na področju splava prepustilo posameznim zveznim državam, je razdelila Ameriko na države, kjer je splav prepovedan, in države, kjer je dovoljen. Zaradi prepovedi si Američanke vse bolj pomagajo tudi s tabletkami za umetno prekinitev nosečnosti, ki jih v skladu z zvezno zakonodajo ameriška pošta lahko dostavlja tudi v države, kjer je splav prepovedan.

Trenutno 15 ameriških zveznih držav omejuje dostop do sredstva za prekinitev nosečnosti z zahtevo, da se ga lahko pridobi le na zdravniški recept. Center za reproduktivne pravice opozarja, da se bo, če bo sodišče razsodilo v prid nasprotnikom tablete, prekinil dostop do splava z zdravili po vsem ozemlju ZDA, tudi v državah, kjer je splav dovoljen.

V rubriki Poglobljeno smo pisali tudi o prepovedi splava na Poljskem. Kako izgleda Poljska dve leti po prelomni sodbi ustavnega sodišča, ki ji je sledila skoraj popolna zakonodajna prepoved splava, preberite v prispevku Vse pogosteje napišejo “Nujno” in “Pomagajte mi”.

.Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.