V Tirani na protestnem shodu pozivi k odstopu premierja Rame

Svet 20. Feb 202422:45 0 komentarjev
Edi Rama
Foto: PROFIMEDIA

V prestolnici Albanije se je danes pred sedežem vlade zbralo več tisoč pripadnikov opozicije, ki so zahtevali odstop premierja Edija Rame, ki ga obtožujejo korupcije. Protestnike je preko videopovezave nagovoril vodja albanske opozicije Sali Berisha, ki je v hišnem priporu.

Protestni shod, na katerem so se zbrali pripadniki opozicijske Demokratske stranke (PD), je trajal več kot dve uri, medtem ko je bil premier na obisku v Turčiji. Tik pred koncem sicer mirnega shoda so protestniki proti vladnemu poslopju metali molotovke, kamne in dimne bombe.

Protestniki so vihteli zastave Albanije in Evropske unije ter napise “Rama, odidi” in “Opozicija v akciji, danes ali nikoli”. 59-letni Edi Rama je premier od leta 2013. Protestnike je preko videopovezave nagovoril vodja albanske opozicije Sali Berisha, ki je po obtožbah o korupciji, povezani s privatizacijo javnih zemljišč, od lanskega decembra v hišnem priporu. Opozicija premierja Ramo med drugim obtožuje, da je odgovoren za kriminal, razbohoteno korupcijo in revščino, ki sili Albance v beg v tujino, pa tudi, da vlada v zavezništvu z oligarhi.

Večerni protest je sovpadal s 33. obletnico rušenja kipa nekdanjega komunističnega diktatorja Enverja Hoxhe v središču Tirane. Opozicija že nekaj mesecev poskuša tudi blokirati delo parlamenta v znak protesta proti “flagrantnemu kršenju ustavnih pravic”.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!