Tudi tretji polet neuspešen: Raketa Starship razpadla

Svet 14. Mar 202415:39 > 19:00 2 komentarja
SpaceX
Foto: REUTERS/Joe Skipper

Podjetje Elona Muska SpaceX je iz svojega oporišča v Teksasu izstrelilo ogromno raketo Starship. Medtem ko sta prva dva poskusa spodletela, se je tretji začel uspešno, a končal klavrno. Med povratkom na Zemljo se je raketa uničila. Kljub temu je podjetje sporočilo, da so s tem poletom dosegli bistveno več zadanih ciljev kot s prvima dvema.

Raketa Starship je letela dlje kot kadarkoli poprej, je ekipa podjetja SpaceX rekla med prenosom izstrelitve. Raketa je uspešno vzletela malo po 14. uri po srednjeevropskem času z vesoljskega poligona v kraju Boca Chica v Teksasu. Načrtovan je bil približno enourni polet, po katerem naj bi oba dela rakete pristala v Indijskem oceanu. Vendar pa se to ni zgodilo, saj je raketa ob ponovnem vstopu v atmosfero verjetno razpadla.

Tretji poskus izstrelitve je bil torej delno uspešen, po tem, ko sta prva dva spodletela. Aprila 2023 je raketa namreč eksplodirala štiri minute po izstrelitvi. Čeprav je drugi testni polet novembra trajal dlje, in sicer osem minut, so ga prekinili zaradi tehničnih težav.

Med tem poletom so imeli v načrtu nekaj različnih testiranj – odprli naj bi na primer vrata in s tem testirali možnost izstrelitve satelitov. A se danes to ni zgodilo, saj je šlo le za testiranje mehanizmov. Na koncu so načrtovali še ponovni vžig motorja, ki bo usmeril Starship v Indijski ocean.

Elon Musk je ekipi SpaceX že čestital, kje drugje kot na družbenem omrežju X: “Starship je dosegla orbitalno hitrost! Čestitamo ekipi SpaceX!” Preizkus rakete je v neposrednem prenosu na omrežju X spremljalo več milijonov ljudi. Podjetju je na omrežju X čestital tudi vodja ameriške vesoljske agencije Nasa Bill Nelson.

Starship je največja in najmočnejša raketa na svetu. Sestavljena je iz zgornje stopnje, prav tako imenovane starship, in pogonske rakete, imenovane super heavy. Visoka je skoraj 120 metrov, s premerom približno devetih metrov. Super heavy je opremljen s 33 motorji raptor, raketo pa poganja kombinacija metana in kisika. Starship naj bi še v tem desetletju ponesla astronavte na Luno. Bila naj bi dovolj velika, da bi lahko na dolgih medplanetarnih poletih prevažala do 100 ljudi, trdijo v podjetju SpaceX. Musk sicer poudarja, da bi morali najprej opraviti več sto testnih poletov brez ljudi.

Končni Muskov cilj je, da bi Starship poletela na Mars.

Starship Starship
Foto: REUTERS/Joe Skipper
Starship Starship
Foto: REUTERS/Cheney Orr
Starship Starship
Foto: REUTERS/Cheney Orr

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje