V Ukrajini skoraj pol milijona ruskih vojakov, vnovičen napad z droni na Kijev

Svet 10. Sep 202311:44 26 komentarjev
Eksplozija ob napadu na Kijev.
REUTERS

Ukrajinske oblasti poročajo, da je na okupiranih ukrajinskih območjih trenutno več kot 420.000 ruskih vojakov. V noči na nedeljo se je na območju Kijeva sicer zgodilo 32 ruskih napadov z droni, poškodovana je bila večnadstropna stavba, več cest in električnih napeljav. Nove napade beležijo tudi z območja že osvobojenega Harkova.

“Ruska federacija je na naših ozemljih, ki so trenutno okupirana, vključno s Krimom, skoncentrirala več kot 420.000 pripadnikov vojske,” je na novinarski konferenci v Kijevu dejal namestnik vodje ukrajinskih obveščevalnih služb Vadim Skibicki.

Omenjena številka ne vključuje pripadnikov ruske nacionalne garde in drugih specialnih enot na ukrajinskem ozemlju, je povedal Skibicki. Kot je dodal, Rusija v zadnjem mesecu aktivno izvaja napade s Krima, ki si ga je priključila leta 2014. Od tam naj bi ciljala na ukrajinski pristanišči Izmail in Reni.

Napadi ruskih dronov se nadaljujejo, prav tako ukrajinska protiofenziva

V noči na nedeljo je območje Kijeva napadlo 32 ruskih dronov, od tega jih je ukrajinska protiletalska obramba sestrelila 25, je sporočila ukrajinska vojska. Po navedbah vodje vojaške uprave v Kijevu Sergeja Popka je bila v napadu poškodovana večnadstropna stavba v ukrajinski prestolnici ter več cest in električnih napeljav, ranjen je bil najmanj en človek.

Ukrajinska protiofenziva na vzhodu države se medtem nadaljuje, pri tem pa se sooča s srditim odporom ruskih sil. Nove napade so Rusi izvedli tudi na območju Harkova na severovzhodu Ukrajine na območjih, ki so jih ukrajinske sile lani osvobodile, dodaja.

Po besedah ukrajinske obrambne ministrice Gane Malyar poskušajo ruske sile na vzhodu razkropiti ukrajinsko obrambo, “da nam je ne bi uspelo koncentrirati v okolici Bahmuta, kjer uspešno napredujemo”. Kot je opozorila, so Rusi “močni, imajo več ljudi in orožja”.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje