Generalni sekretar Nata: Ukrajinska protiofenziva napreduje

Svet 07. Sep 202313:14 7 komentarjev
Jens Stoltenberg
Jens Stoltenberg (Foto: PROFIMEDIA)

Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg je danes pred evropskimi poslanci komentiral vojno v Ukrajini. Kljub izredno zahtevni situaciji ocenjuje, da ukrajinska vojska na fronti uspešno napreduje, prebila naj bi tudi rusko obrambno linijo na jugu države. Vseeno pa je priznal, da sta Ukrajina in Zahod ciljala še višje. Glede delov ruskih brezpilotnih letalnikov, ki naj bi med nedavnim napadom na ukrajinsko pristanišče Izmail na Donavi padli na ozemlje Romunije, pa je dejal, da znakov namernega napada za zdaj ni.

Ukrajinske sile so v okviru protiofenzive uspele prebiti rusko obrambo in napredujejo, je danes ocenil generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg.

Po besedah Stoltenberga je ruska vojska pred invazijo veljala za drugo najmočnejšo na svetu, zdaj pa je “druga najmočnejša v Ukrajini”. “Ukrajinci postopoma pridobivajo teren, kar dokazuje pomen naše podpore ter tudi našo sposobnost in pripravljenost za nadaljevanje podpore,” je dejal v Bruslju v nagovoru evropskim poslancem.

“Gre za težke in zahtevne boje, vendar jim je uspelo prebiti obrambne linije ruskih sil in napredujejo,” je ocenil prvi mož zavezništva, s čimer se je odzval na nedavne navedbe Kijeva, da je ukrajinska vojska prebila močno utrjeno prvo rusko obrambno linijo na jugu države.

Kljub temu je Stoltenberg priznal, da to napredovanje ni tako veliko, kot sta Ukrajina in Zahod upala, da bo. Po njegovi oceni ukrajinske sile dnevno pridobijo sto metrov na bojiščih. “V skoraj nobeni vojni ne vidimo le zmag za stran, ki jo podpiramo. Bili bodo slabi in dobri dnevi. Z Ukrajino moramo biti ne le v dobrih, ampak tudi v slabih časih,” je poudaril.

Preiskava o potencialnih ruskih dronih v Romuniji še poteka

Ob tem je pojasnil še, da za zdaj ni znakov, da bi Rusija z droni nedavno namerno napadla ozemlje Romunije. Kot je dejal, je Bukarešta v sredo, potem ko naj bi na njeno ozemlje po ruskem sobotnem napadu na pristanišče Izmail na skrajne jugozahodu Ukrajine padli deli ruskega brezpilotnega letalnika, zavezništvo obvestila o najdbi.

“Nimamo nobenih informacij, ki bi kazale na nameren napad s strani Rusije,” je dejal in dodal, da čakajo na rezultate preiskave.

Romunski obrambni minister Angel Tilvar je v sredo sporočil, da so na ozemlju države našli dele, ki bi lahko pripadali dronu. Iz Kijeva so pred tem sporočili, da naj bi šlo za dele ruskih dronov, medtem ko so v Bukarešti to sprva zanikali.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje