V uzbekistanski regiji po protestih izredne razmere in policijska ura

Svet 03. Jul 202218:02
Šavkat Mirzijojev
Mukhtar Kholdorbekov/REUTERS

V uzbekistanski regiji Karakalpakstan so konec tedna izbruhnili protesti zaradi načrtovane spremembe ustave, ki bi zmanjšala avtonomijo regije. V nasilnih spopadih so umrli protestniki in policisti. Uzbekistanski predsednik Šavkat Mirzijojev je v soboto od načrtovane spremembe ustave odstopil, v regiji pa uvedel izredne razmere in policijsko uro.

Uzbekistanska ustava Karakalpakstan opredeljuje kot suvereno republiko znotraj Uzbekistana, ki ima pravico do odcepitve z referendumom. S predlaganimi ustavnimi spremembami naj bi omembo avtonomije in referenduma iz ustave črtali, navaja portal Deutsche Welle.

V odgovor na predlagane spremembe so v petek v regijski prestolnici Nukus izbruhnili množični protesti, ki se jih je udeležilo več tisoč ljudi. Med drugim so protestniki skušali vdreti v prostore lokalnih oblasti. Izbruhnilo je nasilje, pri čemer je uzbekistanski predsednik Šavkat Mirzijojev danes ob že drugem obisku regije v dveh dneh priznal, da je prišlo do smrtnih žrtev tako med civilisti kot policisti, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Več podrobnosti o številu umrlih in vzrokih smrti ni navedel.

Kanal Good Central Asia na družbenem omrežju Telegram je po navedbah nemške tiskovne agencije dpa govoril o več sto mrtvih in ranjenih. Potrditve še ni.

Mirzijojev je regijo obiskal že v soboto in obljubil opustitev ustavnih sprememb, ki bi zmanjšale avtonomijo tega ozemlja. Hkrati je v regiji od danes do 2. avgusta uvedel izredne razmere. Kot povzema AFP, naj bi s tem “zagotovili varnost državljanov, zaščitili njihove pravice in svoboščine in ponovno vzpostavili red in mir”, je pojasnil predsednikov predstavnik za odnose z javnostmi Šerzod Asadov. Po poročanju ruske tiskovne agencije Tass v regiji velja tudi policijska ura, in sicer ponoči od 21. do 7. ure za čas trajanja izrednih razmer.

Danes se je predsednik vrnil v Karakalpakstan in organizatorje protestov obtožil “skrivanja za lažnimi slogani” in poskusov zavzetja stavb lokalnih vladnih teles. Protestniki naj bi poskusili vdreti v regionalno ministrstvo za notranje zadeve in prostore nacionalne garde ter se tako prebiti do orožja. “Izkoristili so številčno prevlado in napadli policiste, pri čemer so jih hudo pretepli in jim zadali resne poškodbe,” je dodal.

V soboto so uzbekistanske oblasti poročale tudi, da so aretirale organizatorje protestov, več podrobnosti pa ni znanih. Dostop do interneta je na območju že kak teden dni omejen.

Uzbekistan z okoli 35 milijoni prebivalcev je največja srednjeazijska država glede na populacijo. Večina prebivalstva je muslimanskega, protesti pa so v tej državi zelo redki. Regija Karakalpakstan z okoli dvema milijonoma prebivalcev nosi ime po ljudstvu Karakalpak. To v regiji danes predstavlja manjšino.

Začrtane ustavne spremembe so ob spremenjenem statusu Karakalpakstana med drugim predvidele tudi podaljšanje predsedniškega mandata s petih na sedem let, še dodaja Deutsche Welle.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.