V Uzbekistanu glasovali o novi ustavi, ki podaljšuje mandat predsednika

Svet 30. Apr 202319:14
Referendum v Uzbekistanu
PROFIMEDIA

V Uzbekistanu so na referendumu odločali o novi ustavi, ki prinaša kopico sprememb. Glavna pa se nanaša na spremembe trajanja predsedniškega mandata, ki bi se s petih podaljšal na sedem let. Če bi predlagane spremembe sprejeli, pa bi se mandati sedanjemu predsedniku Šavkatu Mirzijojevu šteli na novo in bi na oblasti lahko ostal do leta 2040.

V Uzbekistanu so se zaprla volišča po glasovanju o novi ustavi, na katerem so volilci odločali o trajanju predsedniškega mandata. Če bo nova ustava sprejeta, bo predsedniku Šavkatu Mirzijojevu omogočila, da ostane na oblasti do leta 2040. To naj bi se po pričakovanjih tudi zgodilo.

Mirzijojev je bil na volitvah oktobra 2021 ponovno izvoljen za predsednika države, njegov drugi mandat pa se izteče leta 2026. S sprejetjem nove ustave bi se izognil omejitvi svojega predsedniškega mandata.

Tako sedanja kot predlagana nova različica ustave sicer omejujeta predsedniške mandate na največ dva zaporedna, vendar pa bi se Mirzijojevu prejšnji in dosedanji mandat “izničila”, če bi bila nova ustava sprejeta, kar bi mu omogočilo, da kandidira za še dva zaporedna mandata.

Ker predlagana ustava tudi podaljšuje predsedniški mandat s petih na sedem let, bi to Mirzijojevu omogočilo, da ostane na čelu 35-milijonske srednjeazijske države do leta 2040. Poleg tega nova ustava med drugim krepi socialne pravice in osebne svoboščine ter prepoveduje smrtno kazen.

Javnomnenjskih raziskav pred današnjim glasovanjem niso izvedli, a malokdo v Uzbekistanu dvomi, da nova ustava ne bi bila sprejeta, saj ni bila deležna javnih nasprotovanj, podporo pa so ji pred referendumom izrazile znane osebnosti na velikih dogodkih po vsej državi.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.