V zadnjem letu britanski uradniki “izgubili” tisoč telefonov in 889 prenosnikov

Svet 24. Nov 202315:49 0 komentarjev
geslo
PROFIMEDIA

V Veliki Britaniji je bilo v zadnjih 12 mesecih izgubljenih ali ukradenih več kot 2.000 vladnih naprav. Gre za prenosne računalnike, mobilne telefone, trde in zunanje diske ter pomnilniške ključe. Liberalni demokrati so pozvali k preiskavi, ki bi ugotovila, ali so bili podatki na teh napravah podvrženi kakršnemukoli tveganju.

Podatki, ki so jih razkrili na podlagi vprašanj liberalnih demokratov vladnim službam, kažejo, da je največ naprav izgubilo ministrstvo za obrambo, in sicer 383. Na drugem mestu je pravosodno ministrstvo, kjer je bilo izgubljenih ali ukradenih 225 prenosnikov in 52 mobilnih telefonov.

Po navedbah pravosodnega ministrstva vse domnevne izgube ali kraje obravnavajo resno. Vzpostavljene imajo “postopke, ki zagotavljajo, da se ob prijavi izgube ali kraje nemudoma izvedejo ukrepi za onemogočanje naprave”, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Skupno se je v britanskih vladnih službah v zadnjih 12 mesecih izgubilo 1.024 telefonov, 889 prenosnikov in 199 zunanjih trdih diskov ali pomnilniških ključev. Vlada je za nadomestitev teh naprav porabila najmanj 944.092 funtov oziroma nekaj več kot milijon evrov.

“Te naprave bi lahko vsebovale občutljive podatke o državljanih Velike Britanije ali podatke, povezane z nacionalno varnostjo – podatke, ki bi lahko prišli v napačne roke, kar je skrb vzbujajoče,” je poudarila predstavnica stranke liberalnih demokratov na finančnem ministrstvu Sarah Olney.

V imenu stranke je pozvala k preiskavi, saj je po njenih besedah vlada odgovorna za varovanje podatkov državljanov in države, kar pa ji po njeni oceni ne uspeva.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!