V ZDA bodo postavili spomenik novinarjem, ki so umrli med opravljanjem dela

Svet 02. Maj 202318:48 2 komentarja
Kongresni grič v Washingtonu
PROFIMEDIA

Ameriška vlada je določila lokacijo, kjer bodo postavili spomenik novinarjem, ki so umrli med opravljanjem svojega dela. Stal bo pred kongresnim gričem in služil kot opozorilo kongresnikom, da so pod nadzorom javnosti.

Ameriška vlada je v ponedeljek odobrila lokacijo, kjer bo stal prvi spomenik, posvečen novinarjem, ki so umrli med opravljanjem svojega dela. Spomenik bo stal na travniku National Mall v prestolnici Washington z neposrednim pogledom na kongresni grič.

Izbira lokacije ni naključje, saj bo spomenik služil kot opozorilo kongresnikom, da so pod nadzorom javnosti.

Spomenik padlim novinarjem bo stal na zemljišču v jugozahodnem delu Washingtona med Nacionalnim muzejem ameriških Indijancev in stavbo javnega medija Voice of America.

Spomenik v obliki spominske pokrajine

Spomenik naj bi odprli leta 2028, stal pa bo 50 milijonov dolarjev. Postavitev se financira z zasebnimi donacijami in trenutno imajo pokritih 40 odstotkov stroškov.

Spominska fundacija padlih novinarjev (Fallen Journalists Memorial Foundation) pri iskanju oblikovalcev, umetnikov in arhitektov za spomenik sodeluje z arhitekturnim kritikom Paulom Goldbergerjem.

Spomenik bo počastil ubite novinarje, opozoril na nevarnosti, s katerimi se soočajo, in ponudil prostor za razmislek. Ne bo šlo le za kip, ampak neke vrste spominsko pokrajino, ki predstavlja celotno širino novinarstva – preteklost, sedanjost in prihodnost, je fundacija zapisala v sporočilu za javnost.

Njena predsednica Barbara Cochran je za Washington Post povedala, da načrtovalci predvidevajo spomenik na prostem, ki se bo zlil z okoliškimi zelenimi površinami, vendar nimajo v mislih drugih posebnih značilnosti. Dejala je, da načrti ne vključujejo pokritega muzeja ali drugih notranjih prostorov.

Spomenik brez imen ubitih novinarjev

Spomenik ne bo vključeval imen ubitih novinarjev, med drugim zato, ker bi ga bilo potem treba sproti nenehno dopolnjevati. Seznam ubitih bo fundacija vodila na svoji spletni strani. Kriterije za vključitev na seznam pa še usklajujejo.

Odbor za zaščito novinarjev (CPJ) je sporočil, da je bilo leta 2022 po vsem svetu ubitih najmanj 67 novinarjev in medijskih delavcev, kar je 50 odstotkov več kot leta 2021 in največ od leta 2018. Po podatkih CPJ so k temu prispevale smrti novinarjev med vojno v Ukrajini in velik porast umorov novinarjev v Latinski Ameriki.

Ustanovitelj fundacije, nekdanji zvezni kongresnik, republikanec David Dreier, je povedal, da ga je k ideji spodbudil strelec, ki je leta 2018 ustrelil pet zaposlenih v časopisu Capital Gazette v Annapolisu. Ta napad ostaja najbolj smrtonosen napad na novinarje v zgodovini ZDA.

V mestu ni ničesar, kar bi spominjalo na ubite novinarje

Dreier je opozoril, da se je v Washingtonu zaprl novinarski muzej Newseum in v prestolnici ni ničesar, kar bi spominjalo na ubite novinarje, čeprav se napadi nanje krepijo tako doma kot tudi po svetu.

Kongres je leta 2020 odobril zakon o spomeniku padlim novinarjem in s tem omogočil nadaljevanje projekta. Predsednik Donald Trump je istega leta zakon podpisal.

Ameriška komisija za likovno umetnost je v četrtek podpisala soglasje k lokaciji. Naslednji korak bo izbira predloga za oblikovanje spomenika, za katerega uradniki upajo, da se bo zgodil v začetku prihodnjega leta.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje