Ekstremne vremenske razmere v ZDA: padel je tudi rekord

Svet 04. Feb 202321:15 0 komentarjev
Na gori Washington v zvezni državi New Hampshire izmerili ekstremne temperature.
REUTERS

Smrtno nevaren mraz, ki je zajel severovzhod ZDA, je začel popuščati, še pred tem pa so merilne naprave na gori Washington izmerile nov rekord ohladitvenega učinka vetra.

Severovzhod ZDA je v primežu ekstremno nizkih temperatur, ki jih ameriški mediji označujejo za smrtno nevarne. V zvezni državi New Hampshire je padel celo nov državni rekord: merilne naprave na gori Washington so v noči iz petka na soboto izmerile temperaturo minus 43,3 stopinje pod lediščem, medtem ko je veter pihal s hitrostjo 204 kilometre na uro. Občutek mraza je tako bil -77,7 stopinje Celzija.

Ob tem je vredno dodati, da o tako imenovanem ohladitvenem učinku vetra (angleško wind chill) ni enako obsežnih zapisov preteklih meritev, kot jih imamo o temperaturi zraka. Vseeno pa ameriški vremenoslovci verjamejo, da je meritev z gore Washington nov ameriški rekord. Prejšnji je znašal -76,1 stopinje Celzija in je bil izmerjen na Aljaski, najnižji občutek mraza pa je na gori Washington pred tem znašal minus 74,8 stopinje.

Opozorilo pred ekstremnim ohladitvenim učinkom vetra je v soboto zjutraj veljalo za petnajst milijonov ljudi v ZDA, številka pa se je do opoldneva zmanjšala na manj kot milijon. Večino opozoril so preklicali okoli sedmih zvečer, saj so se temperature začele stabilizirati, umirjati pa se je začel tudi veter.

Ob zapisanem so v soboto merilne naprave zabeležile tudi nekaj dnevnih rekordov, piše CNN. V Bostonu so v soboto zjutraj izmerili -23,3 stopinje Celzija, medtem ko je pred tem najnižja temperatura znašala -18,8 stopinje. Rekorde so podrli tudi v mesti Worcester, v zvezni državi Massachusetts, Providence, v zvezni državi Rhode Island in Hartford, v Connecticutu.

Oblasti so v času izrednih vremenskih razmer prebivalce pozvale, naj ostanejo v notranjih prostorih ter naj so previdni z uporabo alternativnih virov energije.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!