V ZDA oče razbil steklo, da bi iz razgretega avtomobila rešil sina (VIDEO)

Črna kronika 26. Jul 202311:43 0 komentarjev

V hudi vročini, ki pesti nekatere dele Združenih držav Amerike, je po medijih zakrožil posnetek moškega, ki razbija šipo parkiranega avtomobila, da bi iz razgretega vozila rešil otroka. Dogodek bi se lahko končal tragično, a je imel tokrat srečen konec.

Peklenska vročina je zajela nekatere dele Združenih držav Amerike (ZDA). Po medijih je zakrožil posnetek moškega, ki razbija vetrobransko steklo avtomobila, da bi rešil otroka iz razgretega vozila.

Incident se je zgodil 19. julija v Harlingenu na jugu Teksasa, ko se je živo srebro povzpelo do 38 stopinj Celzija.

Po pisanju BBC, ki povzema lokalne medije, so malčkovi starši ključe pustili v vozili, deček pa se je nato zaklenil v avtomobil. Oče otroka je tako moral razbiti šipo, da je rešil sina.

Otroci imajo slabše lastnosti ohlajanja

Pristojni vedno znova opozarjajo, da otroci v vročini ne smejo ostati v parkiranih avtomobilih. Pred kratkim je v razbeljenem vozilu umrl otrok v Sv. Lovrencu.

Ana Hojs z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je pred časom pojasnila, da ima otrok večjo telesno površino glede na prostornino telesa, zato hitreje izgublja toploto, slabše pa ima tudi sposobnosti ohlajanja. “Poleg tega je nemočen in si ne more pomagati sam,” je opozorila. Po njenih besedah je že petnajst minut v segretem vozilu lahko preveč.

“Če avto stoji na soncu, se tudi pri nekom, ki sedi na senčni strani, prvih osemdeset odstotkov povišanja temperature zgodi že v prvih 15 do 30 minutah. To pomeni, da ni časa za kratek opravek, denimo skok na banko. Ne pomaga, če smo imeli prej prižgano klimatsko napravo. Izmerili so, da njen učinek že po petih minutah popusti in vozilo se začne segrevati,” je še poudarila.

Dodala je, da se avto že pri nižjih temperaturah, na primer pri 21 stopinjah Celzija, v sončnih dneh v manj kot desetih minutah ogreje do te mere, da toplota lahko ogrozi življenje.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!