Peklenska vročina v ZDA: pri padcu na pločnik lahko ljudje dobijo opekline

Svet 25. Jul 202319:54 0 komentarjev
ZDA vročina, plaža
Foto: Profimedia

Vročinski val, ki je zajel jugozahodni del ZDA, se nadaljuje in se bo do konca tedna po napovedih vremenoslovcev razširil po vzhodnem delu države, vse do New Yorka, kjer pričakujejo visoko vlažnost in temperature do 40 stopinj. V Phoenixu v Arizoni so v ponedeljek že 25. dan zapored zabeležili temperature, višje od 43 stopinj Celzija.

V Phoenixu je tako vroče, da morajo ljudje na zdravljenje zaradi opeklin, če se z golo kožo dotaknejo pločnika. Televizija CNN poroča, da je bilo več primerov, ko so bile opekline po padcu na pločnik ali cesto tako hude, da so bila ogrožena življenja.

“Poletja so za nas delovna sezona in takšne stvari pričakujemo. Vendar je to res nenavadno – število pacientov, ki jih vidimo, in resnost poškodb sta veliko večja, kot je normalno, ” je za CNN povedal direktor oddelka za opekline v bolnišnici Valleywise Health v Arizoni Kevin Foster.

Dodal je, da je bil center za opekline s 45 posteljami poln, približno 15 pacientov pa se je opeklo ob padcu na tla. “Temperatura zunanjih površin lahko doseže 82 stopinj Celzija, globoke kožne opekline pa lahko nastanejo že ob kratkem stiku,” je opozoril Foster.

V nedavnem poročilu je center za opekline navedel, da je junija, julija in avgusta lani sprejel 85 ljudi z opeklinami zaradi vročine, sedem pa jih je zaradi opeklin umrlo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!