V ZDA že prevladujoča različica omikron

Svet 21. Dec 202107:40 > 07:54 0 komentarjev
Omikron
Dado Ruvić/REUTERS

Omikron je v ZDA že postal prevladujoča različica koronavirusa – v preteklem tednu je predstavljal nekaj več kot 73 odstotkov novih primerov, je v ponedeljek sporočil ameriški Center za nadzor nad nalezljivimi boleznimi (CDC). V nekaterih delih ZDA, zlasti na severozahodu in jugu, omikron predstavlja celo že več kot 90 odstotkov okužb.

Podatki temeljijo na tednu, ki se je končal v soboto. V predhodnem tedenskem obdobju je omikron predstavljal le 12,6 odstotka okužb v ZDA, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Vodilni zdravstveni svetovalec ameriškega predsednika Josepha Bidna Anthony Fauci je zaradi hitrega širjenja omikrona v nedeljo posvaril pred slabimi napovedmi za naslednjih nekaj mesecev. “Z omikronom prihaja nekaj težkih tednov do mesecev,” je dejal.

Biden ne namerava zapirati države

Prav danes bo glede covida-19 imel nagovor tudi Biden. Kot je napovedala tiskovna predstavnica Bele hiše Jen Psaki, sicer predsednik v odziv na porast primerov ne namerava zapirati države. Z Američani naj bi bil “neposreden in jasen” o prednostih cepljenja, predstavil naj bi ukrepe za okrepitev dostopa do cepljenja in testiranja.

Odkar so omikron novembra prvič potrdili v Južni Afriki, se je razširil že v več deset držav in s tem razblinil upanje, da je najhujšega v pandemiji konec. Na podlagi prvih kazalcev ne povzroča hujše bolezni kot delta – še vedno prevladujoča različica, naj bi se pa hitreje širil in v določeni meri zaobšel imunost po cepljenju.

ZDA je že poleti prizadel hud val koronavirusne različice delta. Septembra je nato število okužb padlo, a od sredine oktobra se znova viša, številke so visoke zlasti v zadnjih dneh.

Doslej se je glede na prvotno shemo cepljenja v celoti cepilo približno 61,5 odstotka prebivalcev. Poživitveni odmerek je prejelo nekaj manj kot 30 odstotkov ljudi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!