V ZDA prva obsodba zaradi napada na kongresne policiste

Svet 18. Dec 202108:16 0 komentarjev
Napad na Kapitol
Napad Trumpovih privržencev na ameriški kongres januarja 2021 (Leah Millis/REUTERS)

Ameriška zvezna sodnica Tanya Chutkan je v petek Roberta Palmerja s Floride obsodila na več kot pet let zaporne kazni, ker je med napadom privržencev bivšega predsednika ZDA Donalda Trumpa na ameriški kongres 6. januarja v policiste vrgel gasilni aparat, desko in palico. Palmer je prvi, ki je bil obsojen za napad na kongresne policiste.

S podobno obtožnico se sooča še 140 udeležencev napada na ameriški kongres.

“Vsak dan poslušamo poročila o protidemokratičnih frakcijah, o ljudeh, ki načrtujejo nasilje ob volitvah 2024. Zato mora biti jasno, da se bo na poskuse oviranja mirnega prenosa oblasti in na napade na policiste odgovorilo s kaznijo,” je dejala sodnica in se pri tem vprašala, kaj bi se zgodilo, če bi kongres skušali napasti temnopolti ali drugi pripadniki manjšin.

Izrazila je mnenje, da z njimi ne bi delali v rokavicah. Palmerja so sicer kongresni policisti med napadom v trebuh zadeli z gumijastim nabojem. “Dvomim, da bi na temnopolte streljali le z gumijastimi naboji,” je menila sodnica, ki jo je na položaj imenoval nekdanji predsednik ZDA Barack Obama.

Palmer je med napadom Trumpovih privržencev na ameriški kongres policiste najprej poškropil z gasilno peno, nato pa vanje vrgel prazen aparat. Večkrat so ga pozvali, naj neha, česar pa ni storil, zato so nanj streljali z gumijastim nabojem. Palmer se je na sodišču opravičil za svoje obnašanje in zagotovil, da je ugledal luč. Trumpa je obtožil, da ga je zavedel z laganjem o volilnih prevarah.

Trumpovi privrženci so napadli ameriški kongres v poskusu zaustavitve formalne potrditve zmage demokrata Joeja Bidna na predsedniških volitvah, ker jih je Trump prepričal, da je Biden zmagal s prevaro. Te prevare doslej še ni odkril nihče.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!