V ZDA uvedli obvezno cepljenje za zvezne uslužbence

Koronavirus 30. Jul 202107:28 1 komentar
Ameriški predsednik Joe Biden
Jonathan Ernst/REUTERS

Če bodo zvezni uslužbenci in pogodbeniki zavrnili cepljenje proti covidu-19, bodo morali spoštovati ukrepe, kot sta nošnja maske in redno testiranje. Bidnova administracija se je za ukrep odločila v upanju, da bo zgledu sledil tudi zasebni sektor.

Predsednik ZDA Joe Biden je v skladu z napovedmi odredil, da se morajo vsi zvezni uslužbenci in zvezni pogodbeniki ZDA cepiti proti covidu-19 ali bodo obvezani nositi zaščitne maske, ohranjati varnostno razdaljo in prestajati redne teste.

Ameriška zvezna vlada neposredno zaposluje štiri milijone ljudi, ob vseh pogodbenikih pa se bo moralo cepiti ali sprejeti varnostne ukrepe še sedem milijonov ljudi. “Trenutno umira preveč ljudi ali gledajo, kako umirajo tisti, ki jih imajo radi in pravijo, če bi se le cepili. To je ameriška tragedija. Umirajo ljudje, ki jim ne bi bilo treba umreti,” je dejal Biden in kritiziral tiste, ki trmasto zavračajo cepljenje.

“Potem zbolijo in polnijo bolnišnice. Odvzemajo postelje tistim, ki jih potrebujejo. Če se ne cepiš, si težava sebi, svoji družini in za sodelavce,” je še dejal Biden in izrazil razumevanje za jezo tistih, ki so se cepili, sedaj pa so spet podvrženi varnostnim ukrepom zaradi tistih, ki se nočejo cepiti.

Sledi cepljenje vojakov?

Doslej se je v ZDA povsem cepilo okoli 164 milijonov ali 60 odstotkov vseh odraslih prebivalcev, Biden pa si je zadal cilj, da jih do 4. julija najmanj z enim odmerkom cepijo 70 odstotkov. Trenutno je z enim odmerkom cepljenih 69 odstotkov.

Cepljenje
PROFIMEDIA

Naslednji Bidnov korak bo verjetno ukaz, da se morajo cepiti vsi pripadniki oboroženih sil ZDA, vendar s tem odlaša, ker se morajo vojaki cepiti z najmanj 17 cepivi proti različnim boleznim, odvisno od tega, kam so napoteni.

Bidnova administracija se je za ukrep odločila v upanju, da bo zgledu sledil tudi zasebni sektor. Nekatera večja podjetja v ZDA so že sprejela podobne ukrepe, med njimi Google, Facebook, Delta in United Airlines. Banki Goldman Sachs in Morgan Stanley zahtevata od zaposlenih, da povedo, ali so cepljeni ali ne, za zdaj pa še ne zahtevata cepljenj.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje