V napadu na Kramatorsk ubiti tudi otroci. Zelenski pričakuje jasen signal Nata

Svet 28. Jun 202307:39 > 18:22 12 komentarjev
Oleksandr Ratushniak/REUTERS

Mesto na vzhodu Ukrajine je bilo tarča zračnega napada. Po zadnjih informacijah je bilo ubitih najmanj deset civilistov, najmanj 61 je ranjenih. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je pred vrhom Nata pozval k jasni perspektivi članstva v zavezništvu.

V ruskem raketnem napadu na mesto Kramatorsk na vzhodu Ukrajine je bilo v torek ubitih najmanj deset ljudi, vključno s tremi otroki, več deset ljudi pa je bilo ranjenih, so danes sporočile ukrajinske oblasti. Ruski izstrelki so zadeli restavracijo in nakupovalno območje, kjer je bilo v času napada veliko civilistov, poroča britanski BBC.

Ukrajinska državna služba za izredne razmere DSNS je na Telegramu sporočila, da so reševalci do 7.00 po lokalnem času izpod ruševin potegnili osem trupel, vključno s trupli treh otrok. Kasneje je služba sporočila, da je število mrtvih naraslo na deset. Po besedah tiskovne predstavnice DSNS so pod ruševinami še trije ljudje, katerih iskanje se nadaljuje.

Dva umrla otroka sta bila stara 14 let. Po navedbah mestnih oblasti naj bi šlo za dvojčici. Poleg tega sta umrla še 12-letni otrok in 17-letno dekle. Po navedbah ukrajinskih reševalnih služb je bilo ranjenih najmanj 61 ljudi, poročajo tuje tiskovne agencije.

“Pod ruševinami so še vedno ljudje, saj gre za veliko restavracijo,” je dejal belgijski novinar Arnaud De Decker, ki je bil v restavraciji le nekaj minut pred napadom. Po njegovih besedah so se davi izpod ruševin še vedno slišali kriki ljudi, v času napada pa naj bi bilo v objektu do 80 strank in članov osebja.

Zelenski pred vrhom Nata pozval k jasni perspektivi članstva v zavezništvu

Zavedamo se, da Ukrajina ne bo postala članica zveze Nato, dokler na njenem ozemlju poteka vojna, je danes ob obisku poljskega predsednik Andrzeja Duda in litovskega predsednik Gitanas Nauseda v Kijev izjavil ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Ob tem je poudaril, da na prihajajočem vrhu Nata vseeno pričakuje jasen signal o perspektivi članstva in varnostna jamstva v vmesnem obdobju. Duda je na skupni novinarski konferenci zatrdil, da bosta Poljska in Litva storili vse, kar je v njuni moči, da bi se Ukrajina čim prej pridružila Natu.

Članstvo Ukrajine v Natu bo tudi ena od osrednjih tem prihajajočega vrha zavezništva v Vilniusu. Povabilo na vrh Nata, ki bo potekal 11. in 12. julija, je Zelenski prejel že aprila. Ukrajinski uradniki pa se sicer že dlje časa zavzemajo za poseben pristopni proces Ukrajine v Nato, s katerim bi se lahko izognili vetu ene od držav članic.

Napad na središče Kramatorska se je zgodil v torek zvečer na območju, kjer so tudi stanovanjske hiše. Posnetki na družbenih omrežjih kažejo precejšnjo škodo na stavbah, od katerih so se nekatere spremenile v ruševine. Ruske sile naj bi poleg tega napadle tudi bližnjo vas. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v odzivu dejal, da je napad dokaz, da si Rusija zasluži “le poraz in sodišče, pravična in zakonita sodišča za vse ruske morilce in teroriste”. Napad je obsodila tudi Bela hiša.

Iz Kremlja so medtem sporočili, da ruske sile v Ukrajini napadajo le vojaške cilje. “Napadi se izvajajo le na objekte, ki so tako ali drugače povezani z vojaško infrastrukturo,” je dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov in poudaril, da Rusija civilne infrastrukture ne napada. Restavracija je bila sicer priljubljena med vojaki, novinarji in humanitarnimi delavci.

Napad je zahteval največje število smrtnih žrtev od aprila, ko je v ruskem raketnem napadu na stanovanjsko stavbo v mestu Uman v osrednji Ukrajini umrlo 23 ljudi, med njimi trije otroci. V Kramatorsku, ki je bil že večkrat tarča ruskih raket, so zadnji obsežnejši ruski napad zabeležili aprila lani, ko so rakete zadele železniško postajo in pri tem ubile 63 ljudi, navaja BBC.

Mesto, ki je imelo nekoč 150.000 prebivalcev, je sicer zadnje večje mesto pod ukrajinskim nadzorom na vzhodu države in pomembno logistično središče ukrajinskih sil. Od fronte je oddaljeno le okoli 30 kilometrov.

Oleksandr Ratushniak/REUTERS
Ukrajina Ukrajina
Oleksandr Ratushniak/REUTERS
Oleksandr Ratushniak/REUTERS
Oleksandr Ratushniak/REUTERS
Oleksandr Ratushniak/REUTERS

Ukrajinska vlada je imenovala novega generalnega direktorja državnega orožarskega podjetja Ukroboronprom, s čimer želi pospešiti proizvodnjo orožja, vzpostaviti učinkovito protikorupcijsko infrastrukturo v podjetju in okrepiti učinkovitost obrambne industrije v državi, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Imenovan je bil 31-letni Herman Smetanin, ki je doslej vodil tovarno oklepnih vozil v Harkovu na vzhodu države. Nadomestil je Jurija Husjeva, ki je bil na tem položaju od decembra leta 2020 in ga je v torek razrešil Zelenski.

Ameriški predsednik Joe Biden je ruskega predsednika Vladimirja Putina označil za izobčenca, ki da jasno izgublja vojno v Ukrajini. Je pa še prezgodaj za ocene, ali je položaj ruskega predsednika oslabljen zaradi upora plačancev skupine Wagner, je dejal novinarjem pred Belo hišo. “Težko je reči, vendar je jasno, da izgublja vojno v Ukrajini,” je na vprašanje, ali je upor Putina oslabil, odgovoril Biden. “Putin je sedaj izobčenec po svetu,” je dodal in ponovil, da je Putinov položaj sedaj šibkejši.

Zelenski je sicer ob srečanju s poljskim in litovskim kolegom potrdil, da pripadniki zasebne najemniške vojske Wagner še naprej delujejo v Ukrajini. Duda pa je opozoril, da bi pristnost Wagnerja v Belorusiji lahko predstavljala potencialno grožnjo državam v regiji, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Bela hiša ostaja previdna pri ocenah posledic upora skupine Wagner pod vodstvom Jevgenija Prigožina, ki se je začel nenadoma in nato hitro končal, še preden se je uresničila grožnja o pohodu na Moskvo.

Vse N1ajboljše: Kaj se dogaja v zakulisju N1?

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje