Val stavk med poletnimi počitnicami: letala bodo ostala na tleh

Gospodarstvo 21. Jun 202216:04 0 komentarjev
Easyjet
Eric Gaillard/REUTERS

Evropski nizkocenovni prevozniki se v letošnjem poletju soočajo z več stavkami. Tako so k stavki za konec tega tedna pozvali predstavniki sindikatov irskega Ryanairjevega kabinskega osebja v Belgiji, Franciji, Italiji, Španiji in na Portugalskem, medtem ko britanskemu Easyjetu v Španiji prihodnji mesec grozi devetdnevna stavka.

Predstavnik Ryanairjevega sindikata v Franciji SNPNC Damien Mourgues je dejal, da podjetje ne spoštuje zakonodaje, povezane s počitkom. Sindikat sicer poziva tudi k dvigu plač kabinskemu osebju, ki še vedno prejema minimalno plačo.

Kabinsko osebje bo po napovedih stavkalo v soboto in nedeljo. Zaradi stavke, ki je potekal 12. in 13. junija, je bilo v Franciji odpovedanih 40 Ryanairjevih poletov oz. okoli četrtina vseh.

Stavka pa julija grozi tudi Easyjetu. Ta naj bi potekala devet različnih dni na letališčih v Barceloni, Malagi in Palma de Mallorci. Sindikat je dejal, da ima špansko Easyjetovo kabinsko osebje z osnovno plačo 950 evrov mesečno najnižjo plačo med vsemi evropskimi bazami podjetja.

Stavke prihajajo v času, ko letalski promet po sprostitvi covidnih ukrepov okreva in se številne letalske družbe, ki so v času pandemije odpuščale, zdaj soočajo s hudim pomanjkanjem delovne sile, zaradi česar so primorane odpovedovati lete, med njimi tudi Easyjet.

V Španiji sta tamkajšnja sindikata USO in Sitcpla zaposlene v Ryanairju pozvala k stavki ob začetku poletnih počitnic, med 24. junijem in 2. julijem. S pozivom k stavki želijo doseči dogovor, ki bo “zagotavljal dostojne delovne pogoje za vse zaposlene” pri Ryanairu, sta sindikata zapisala v skupnem sporočilu za javnost. Ryanairjevo osebje na Portugalskem naj bi medtem proti delovnim pogojem stavkalo med petkom in nedeljo, prav tako zaposleni v Belgiji.

Štiriindvajseturna stavka pilotov in kabinskega osebja, ki bo prizadela polete irskega nizkocenovnega prevoznika, pa se v soboto obeta tudi v Italiji. Ti podjetje pozivajo k spoštovanju minimalne plače v sektorju v skladu z nacionalnim sporazumom.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!