Hudo neurje v Sloveniji: padala je toča, debela kot jajce

Slovenija 21. Jun 202210:36 > 21:18 1 komentar
Arso
Arso

Na območju vzhodne in severovzhodne Slovenije so pustošila neurja, ki jih je spremljala tudi toča. Zaradi možnosti močnih neviht z nalivi, točo ter močnimi sunki vetra je agencija za okolje za celotno Slovenijo razglasila oranžni alarm. Ta velja med 15. uro in polnočjo.

S predelov severovzhodne in vzhodne Slovenije poročajo o nalivih s točo. Kot jajce debela toča je padala na območju Donačke Gore, je prek Facebooka sporočil portal Neurje.si. Debelejša toča je padala tudi v Radljah ob Dravi in v Lovrencu na Pohorju.

Neurje.si prav tako poroča, da se je na Dolenjskem, nad območjem Novega mesta z okolico, močno okrepila nevihta, ki so jo spremljali siloviti sunki vetra, zelo močni nalivi in najverjetneje tudi toča. O neurju s točo in močnim nalivom poročajo tudi iz kraja Štravberk na Dolenjskem.

Neurje z močnim vetrom je po poročanju STA zajelo tudi območje občine Črnomelj. Veter je poškodoval nekaj streh, podrl pa tudi nekaj dreves. Po informacijah Uprave za zaščito in reševanje posredujejo gasilci in delavci cestnega podjetja.

“Danes pozno popoldne in zvečer so možne močnejše nevihte z nalivi, močnejšimi sunki vetra in točo,” so že dopoldne zapisali na agenciji za okolje (Arso) in za danes med 15. uro in polnočjo razglasili oranžni alarm za celotno državo. Ta predvideva lokalno močnejše nalive s točo, močnejše vetrove in udare strel. “Toča lahko poškoduje posevke. Ob hudourniških vodotokih so možne poplave. Udari strel lahko zanetijo požare,” so zapisali na agenciji. 

Arso ob tem svetuje, da v primeru močnejših nalivov in vetrov počakate na varnem mestu v zgradbi, na prostem pa poiščete zavetje v zgradbah ali v vozilu. “Med nevihto se ne zadržujte pod drevesi ali daljnovodi, udar strele je smrtno nevaren! Ne zadržujte se v bližini hudourniških vodotokov. Ne parkirajte pod drevesi,” so še opozorili.

Arso oranžen alarm
Agencija RS za okolje

Spomnimo, da je že v ponedeljek zvečer na Koroškem klestila debela toča, medtem ko je na Štajerskem preglavice povzročal močan veter.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje