Varnostni svet ZN se je zavzel za končanje napadov hutijevcev v Rdečem morju

Svet 11. Jan 202407:26 2 komentarja
Varnostni svet ZN
Foto: PROFIMEDIA

V Varnostnem svet ZN so v sredo potrdili resolucijo o takojšnjem koncu napadov hutijevcev iz Jemna na ladje v Rdečem morju. Rusija, Kitajska, Mozambik in Alžirija so se vzdržale. Slovenija je glasovala za resolucijo, ki sta jo predlagali Japonska in ZDA.

Resolucija najostreje obsoja več kot 20 napadov hutijevskih upornikov na ladje od 19. novembra lani, ko so zasegli tovorno ladjo Galaxy Leader in njeno posadko.

Hutijevci trdijo, da napadajo ladje zaradi solidarnosti s Palestinci, ki jih v Gazi napadajo Izraelci. Nekatera ladjarska podjetja so zaradi napadov spremenila pot svojih ladij, da ne plujejo več po Rdečem morju, kar pa povečuje stroške.

Resolucija opozarja na velike kršitve embarga na prodajo orožja hutijevcem in zahteva od držav, da se držijo obveznosti. Prodajo orožja hutijevcem obsoja, vendar pa posebej ne omenja Irana, ki je glavni dobavitelj orožja jemenskim upornikom.

Omenila ga je ameriška veleposlanica Linda Thomas Greenfield, ki je dejala, da se vsi zavedajo, da je Iran vpleten v načrtovanje napadov na ladje v Rdečem morju in spodbuja dejanja hutijevcev, ki destabilizirajo regijo.

Ruski veleposlanik Vasilij Nebenzija je razložil, da resolucije ne more podpreti, ker se boji, da jo bodo ZDA izkoristile za iskanje enostranskih rešitev z uporabo sile. ZDA so decembra lani oblikovale koalicijo za zaščito ladijskega prometa pred napadi hutijevcev.

Sprejetje resolucije je na omrežju X pozdravila slovenska misija pri ZN. “Napadi hutijevcev se morajo končati, Varnostni svet Združenih narodov pa se mora odzvati. Hkrati si želimo celovitega ukrepanja v zvezi z vsemi grožnjami miru in varnosti v regiji,” so zapisali.

Vodja slovenske misije v Varnostnem svetu ZN Samuel Žbogar je poudaril, da napadi ogrožajo svobodno plovbo ter ključne tokove hrane, goriva in humanitarne pomoči. Predstavljajo tudi tveganje, da bodo v času, ko se zdi, da je ključen napredek v smeri trajnega miru na dosegu roke, v regionalni konflikt potegnili še Jemen, je dodal, kot piše na spletni strani buildingtrust.si.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje