Varnostni svet ZN za takojšnjo pomoč prebivalcem območja Gaze

Svet 23. Maj 202113:55 > 26. Jul 2021 16:20 0 komentarjev
Palestina
REUTERS/Suhaib Salem

Varnostni svet Združenih narodov je v soboto pozdravil prekinitev ognja med Izraelom in Palestinci. Izpostavil je potrebo po takojšnji humanitarni pomoči palestinskemu prebivalstvu. V Veliki Britaniji so v soboto zvečer v več mestih potekali protesti v znak solidarnosti s Palestinci.

Varnostni svet Združenih narodov (ZN) je v sobotni izjavi pozdravil prekinitev ognja med Izraelom in Palestinci. Izpostavil je “potrebo po takojšnji humanitarni pomoči palestinskemu civilnemu prebivalstvu, predvsem na območju Gaze”, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Varnostni svet je obenem podprl poziv generalnega sekretarja ZN Antonia Guterresa, naj mednarodna skupnost sodeluje z ZN pri razvoju celostnega in trdnega svežnja pomoči za hitro in trajno obnovo območja. Prav tako so v varnostnem svetu poudarili pomembnost doseganja trajnega miru, ki naj temelji na viziji regije, kjer demokratični državi živita druga ob drugi v miru in s priznanimi mejami.

Le 12 ur po prekinitvi ognja izbruhnili novi spopadi

Izrael in palestinsko gibanje Hamas sta se v četrtek zvečer po 11 dneh spopadov, ki so zahtevali več kot 250 življenj, dogovorila o prekinitvi ognja, ki je začela veljati v petek ob 2. uri po lokalnem času.

Kljub temu so v petek, le 12 ur po razglasitvi prekinitve ognja, izbruhnili novi spopadi na Tempeljskem griču v Jeruzalemu, ki je sveti kraj tako za Jude kot muslimane. Po poročanju policistov se je nanje s kamni in molotovkami spravilo na stotine mladih. Policija je uporabila gumijaste naboje, zaradi česar je zdravniško oskrbo po podatkih palestinskih reševalcev potrebovalo 15 ljudi.

Izraelska policija je aretirala devet ljudi. Pet palestinskih moških so prijeli na njihovih domovih v Jeruzalemu, štiri pa v bližini mošeje Al Aksa, je poročala palestinska tiskovna agencija. Več deset Palestincev naj bi izraelske varnostne sile po pisanju agencije prijele že v petek, vendar izraelska stran tega ni potrdila.

Palestina po 11 dnevnih spopadih
Mohammed Salem/REUTERS

Sicer se prekinitve ognja za zdaj držita obe strani. Tempeljski grič je tako danes ponovno odprl vrata za judovske obiskovalce. Kot še en znak zaupanja, da bo prekinitev ognja med Izraelom in palestinskim gibanjem Hamas obveljala, naj bi danes z delom nadaljevale tudi vladni uradi v Gazi. Te so svoja vrata zaprli, ko so se 10. maja začeli izraelski letalski napadi.

V Veliki Britaniji protesti za solidarnost s Palestinci

V Veliki Britaniji so v soboto zvečer v več mestih potekali protesti v znak solidarnosti s Palestinci. Samo v prestolnici London se je po podatkih organizatorjev zbralo več kot 180.000 ljudi. Policija teh številk ni potrdila.

Poleg Londona so protesti potekali med drugim v mestih, ko so Manchester, Bristol, Peterborough in Nottingham. Po poročanju britanskega časnika The Guardian bi to lahko bile ene od največjih propalestinskih demonstracij v britanski zgodovini.

protesti za solidarnost s Palestinci protesti za solidarnost s Palestinci
Toby Melville/REUTERS
protesti za solidarnost s Palestinci protesti za solidarnost s Palestinci
Toby Melville/REUTERS
protesti za solidarnost s Palestinci protesti za solidarnost s Palestinci
Toby Melville/REUTERS
protesti za solidarnost s Palestinci protesti za solidarnost s Palestinci
Toby Melville/REUTERS
protesti za solidarnost s Palestinci protesti za solidarnost s Palestinci
Toby Melville/REUTERS

Z enega od posnetkov je moč videti, kako je množica v Londonu vedno znova vzklikala Svobodna, svobodna Palestina (Free, free Palestine). Številni udeleženci so tudi mahali s palestinskimi zastavami. Množica se je po koncu nagovorov po navedbah policije mirno razšla.

Manjša skupina protestnikov je sicer zvečer v bližji ulici poškodovala enega od mimovozečih avtomobilov ter policiste obmetavala s predmeti. Prijeli so sedem ljudi.

V 11 dneh spopadov umrlo več kot 250 oseb

Več dni trajajoče napetosti v Jeruzalemu, ki so izbruhnile zaradi odločitve izraelskega sodišča o deložaciji palestinskih družin, so vodile v najhujši oboroženi spopad med Izraelci in Palestinci v zadnjih letih.

Izraelske varnostne sile so v času svetega muslimanskega meseca ramazan zaprle priljubljeno zbirališče v starem mestnem jedru Jeruzalema, v mošejo Al Aksa pa je večkrat vstopila izraelska policija.

Okrog mošeje je bilo več manjših spopadov in protestov, kjer so Palestinci izraelske sile obmetavali s kamenjem, policija pa je streljala z gumijastimi naboji in šok granatami. Nasilje se je zaostrilo 10. maja, ko je začel Hamas izstreljevati rakete z območja Gaze.

Izrael je od takrat izvedel več sto letalskih napadov na tarče Hamasa, pri čemer je umrlo več kot 240 Palestincev, med njimi več deset otrok. Hamas je proti Izraelu izstrelil več kot 4000 raket, vendar jih večina ni dosegla cilja. Uničila jih je izraelska protiraketna obramba ali pa so zatavale in padale tudi na Gazo. Kljub temu je bilo na izraelski strani ubitih 12 ljudi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!