Vas v Srbiji razglasili za najboljšo na svetu

Magazin 07. Dec 202106:44 2 komentarja
Mokra Gora
PROFIMEDIQA

Pred kratkim je bila na zasedanju Generalne skupščine Svetovne turistične organizacije Združenih narodov v Madridu srbska vas Mokra Gora razglašena za najboljšo turistično vas na svetu. Za to prestižno priznanje se je prijavilo več kot 170 vasi iz 75 držav.

Mokra Gora je slikovita gorska vasica, ki se razprostira med gorama Tara in Zlatibor in je bogata z naravnimi lepotami. Muzejski vlak Šarganska osmica, Drvengrad in termalna voda pa so glavne značilnosti te vasi, ki postaja vse pomembnejša turistična destinacija na svetovnem turističnem zemljevidu.

Ugodne življenjske razmere in infrastrukturna opremljenost so bili ključni za izpolnjevanje pogojev za prijavo in so pomembno vplivali na končno odločitev.

To pomembno priznanje bo pripomoglo, da turizem postane še močnejše gonilo razvoja podeželja, in sicer z izboljšanjem njegove vloge pri vrednotenju in ohranjanju mokrogorske podeželske skupnosti ob ohranjanju naravnih in kulturnih vrednot.

“Mokra Gora v Srbiji je bila upravičeno razglašena za najboljšo turistično vas na svetu v letu 2021. Svetovna turistična organizacija jo je prepoznala kot izjemen primer podeželske destinacije z velikim potencialom za izboljšanje podeželskega turizma. Mokra Gora je turistična vas, ki neguje kulturo in ohranja tradicijo, slavi raznolikost, daje možnosti za razvoj trajnostnega turizma in ohranja biotsko raznovrstnost,” je povedala ministrica za trgovino, turizem in telekomunikacije Tatjana Matić.

Dodala je, da je Mokra Gora vas, ki je v 21. stoletju sprejela svoje “novo življenje”, in da je zaradi edinstvene Šarganske osmice, pa tudi tradicionalne vasi Mećavnik – Drvengrad, turistična atrakcija zahodne Srbije, ki jo vsako leto obiščejo številni turisti z vsega sveta.

Avtorica: Slavica Panić/Nova.rs

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje