Vaška patrulja: po številnih ugrabitvah so orožje v roke vzeli najstniki

Svet 26. Jan 202412:37 1 komentar
mladoletniki s puškami v rokah in zakritih obrazov
Foto: REUTERS

Nasilje organiziranega kriminala v Guerreru, eni najrevnejših mehiških zveznih držav, se stopnjuje. Orožje so v roke vzeli tudi 12-letni fantje in dekleta, ki so se pridružili tamkajšnji prostovoljni policijski enoti.

V začetku januarja naj bi po navedbah organizacij za človekove pravice mamilarski kartel La Familia Michoacana z brezpilotnim letalom napadel in ubil trideset ljudi v zvezni državi Guerrero. V tamkajšnjih vaseh, kjer se že dlje časa borijo proti nasilnim mamilarskim tolpam, se vrstijo tudi ugrabitve, poroča tiskovna agencija Reuters.

V kraju Ayahualtempa od prejšnjega petka, pogrešajo štiri člane ene od tamkajšnjih družin, ki naj bi bili ugrabljeni, je sporočilo tožilstvo zvezne države Guerrero. To je le ena izmed številnih ugrabitev, ki po navedbah lokalne skupnosti pestijo območje.

Da bi se učinkoviteje spopadli z organiziranim kriminalom, okrepili svoje sile in zavarovali domačine v vasi s približno 700 ljudmi, je prostovoljna policijska enota iz Ayahualtempe v svoje vrste vpoklicala 12-letnike.

Zakritih obrazov, s puškami in palicami v rokah, so fantje in dekleta paradirali po lokalnem športnem igrišču, preden so se pridružili patrulji. Medtem ko bodo odrasli iskali pogrešane osebe, bodo najstniki skrbeli za varnost, je za Reuters pojasnil lokalni uradnik ter dodal, da ne bodo več dovolili ugrabitev in izginotja ljudi.

To ni prvi primer oborožitve mladoletnikov v Guerreru, kjer se oblasti že dlje časa spopadajo z agresivnimi mamilarskimi karteli.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje