Več deset tisoč ljudi na ulicah zahtevalo odstop Bolsonara

Svet 03. Okt 202112:20 0 komentarjev
Protesti v Braziliji
Profimedia

Na ulicah brazilskih mest se je v soboto zbralo več deset tisoč ljudi, ki so zahtevali odstop predsednika države Jairja Bolsonara. Očitajo mu neprimerno in neuspešno upravljanje s krizo zaradi epidemije covida-19, ki je v Braziliji zahtevala skoraj 600.000 življenj.

Množice so v Riu de Janeiru, Sao Paulu, Brasilii in drugih mestih vzklikale: “Ven, Bolsonaro!” “Odstranili ga bomo s položaja. Ljudje na ulici upajo, da bo to pritisk na zakonodajalce, ki bodo zahtevali odstavitev,” je dejala 69-letna upokojena profesorica.

Poslanska zbornica je prejela že več kot 100 zahtevkov za odstavitev predsednika, a njen predsednik Arthur Lira, Bolsonarov zaveznik, zavrača njihovo obravnavo.

Bolsonaro med volivci uživa doslej najmanjšo podporo. Brazilski senat je že sprožil preiskavo njegovega delovanja v pandemiji, katere resnost je predsednik večkrat omalovaževal. Preiskuje ga tudi tožilstvo, in sicer zaradi domnevnega pomanjkanja ukrepanja, potem ko je bil obveščen o morebitni tatvini med nabavo cepiva.

Populistični desničarski predsednik vse od začetka epidemije podcenjuje koronavirus ter iz gospodarskih razlogov nasprotuje epidemiološkim ukrepom, dvomi pa tudi v smiselnost cepljenja.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!