Več tisoč uporabnikov zaradi izpada omrežja Microsoft ne more do svojih računov

Svet 25. Jan 202311:08 1 komentar
microsoft
PROFIMEDIA

Na tisoče ljudi po svetu od danes zjutraj zaradi globalnega izpada omrežja Microsoft ne dostopa do svojih računov. Kot so sporočili iz ameriškega giganta, težave med drugim beležijo pri storitvah, kot sta Outlook in platformi Teams.

Ameriški računalniški velikan Microsoft je ob 8.30 zjutraj sporočil, da so bili obveščeni o večjem izpadu omrežja. Kot so dejali, preizkujejo “težave, ki vplivajo na več storitev Microsoft 365”, pri čemer se nanašajo na nabor izdelkov, ki vključuje njegovo storitev za sporočanje in videokonference Teams, e-pošto Outlook ter programe word in excel. Kot so še sporočili na Twitterju, so napako nemudoma začeli odpravljati.

Podjetje je imelo obsežne težave s svojimi spletnimi storitvami, vključno z Outlookom in platformo Teams, uporabniki pa so o težavah, ki so jih začeli zaznavati že v zgodnjih jutranjih urah, poročali iz več različnih regij. Spletna stran Downdetector, kjer se beležijo težave in izpadi spletnih mest in aplikacij, je okoli 3. ure zjutraj po srednjeevropskem času opazila porast uporabnikov, ki so poročali o težavah z Microsoftovimi izdelki, poroča ameriški CNBC. Največ izpadov so zabeležili v Indiji, dostop do platform podjetja pa je bil onemogočen tudi v Združenem kraljestvu, Združenih arabskih Emiratih, ZDA, Braziliji, Avstraliji in na Japonskem.

Do izpada omrežja naj bi prišlo le nekaj ur po tem, ko so iz podjetja sporočili podatke o dobičku za zadnje četrtletje lanskega leta. Ameriški računalniški velikan je namreč v zadnjem četrtletju v primerjavi z enakim četrtletjem 2021 utrpel 12-odstotni padec čistega dobička na 16,4 milijarde dolarjev (dobre 15 milijarde evrov). Prihodki so se hkrati povečali za dva odstotka na 52,7 milijarde dolarjev (dobre 48,4 milijarde evrov).

Rast prihodkov je bila sicer najšibkejša v več kot šestih letih, vse skupaj pa je posledica splošne upočasnitve gospodarske rasti zaradi visoke inflacije oziroma zaradi boja centralne banke Federal Reserve proti visoki inflaciji z višanjem obrestnih mer. Kljub temu je Microsoft v ponedeljek napovedal, da namerava z večmilijardno naložbo povečati svojo udeležbo v razvijalca priljubljene programske opreme za umetno inteligenco ChatGPT – OpenAI.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje