Večdesetmilijonska kazen za Google in Facebook v Franciji

Gospodarstvo 06. Jan 202211:06 1 komentar
Google in Facebook
Profimedia

Francoska komisija za informacijsko tehnologijo CNIL je Googlu in Facebooku naložila skupno 210 milijonov evrov kazni zaradi uporabe piškotkov. Ameriška tehnološka velikana po oceni komisije ne omogočata zavrnitve piškotkov tako enostavno, kot uporabniku ponujata njihovo sprejetje.

Google bo moral zaradi uporabe piškotkov plačati 150 milijonov kazni, Facebook pa 60 milijonov. Odločitev francoske komisije za informacijsko tehnologijo CNIL se nanaša na spletne strani facebook.com, google.fr in youtube.com.

Podjetji imata ob tem tri mesece časa, da spremenita sporne prakse. Po izteku tega roka jima bo Francija lahko v primeru nadaljevanja kršitev vsak dan naložila novih 100.000 evrov kazni. Google je za tiskovno agencijo AFP že napovedal, da bo ugotovljene nepravilnosti odpravil.

Piškotki so male datoteke, ki jih spletna mesta shranijo v naprave, s katerimi uporabniki dostopajo do interneta. Omogočajo prepoznavanje posamičnih naprav, ki so jih uporabniki uporabili za dostopanje do spletnih strani v preteklosti, s tem pa tudi prilagajanje obiska spletnega mesta vsakemu posamezniku.

Evropska zakonodaja od spletnih strani zahteva, da od vsakega obiskovalca pridobijo izrecno privolitev za uporabo piškotkov. S tem ščiti zasebnost posameznika.