Večne debate Slovencev in Hrvatov pred poletjem: je grabežljivo dražje ali ne?

Rovinj
PROFIMEDIA

Ko se je ekipa hrvaškega Jutarnjega lista odpravila v Rovinj, je naletela na pico za 20 evrov in porcijo kajmaka za neverjetnih 9 evrov. Spet so se razživele debate, ali so šle cene v hrvaškem primorju neupravičeno in grabežljivo gor. Smo podražili, pa še bomo, so tudi ekipi N1 v Poreču pred kratkim pripovedovali hrvaški gostinci. Ampak: a pri nas pa ni tako?

Ko se je ekipa hrvaškega Jutarnjega lista pred kratkim odpravila preverjati cene hrane in pijače v Rovinju, ki velja za jadranski biser, se je spet vnela razprava o tem, ali so ali niso cene hrane in pijače v hrvaškem primorju neupravičeno eksplodirale.

Tudi sicer je to tik pred začetkom “ta prave” poletne sezone, ko bodo na Hrvaško romali tudi številni Slovenci, tako rekoč nenehno potekajoča debata med ljudmi tako v Sloveniji kot na Hrvaškem.

Eden od bralcev N1 nam je denimo sporočil, da sta s soprogo prav v teh dneh “pri Kitajcu” sredi Ljubljane za dve glavni jedi, brez juhe, brez solate in brez sladice plačala 40 evrov, in se čudil, zakaj bi bilo potem kosilo za dva v hrvaškem primorju, ki stane malo manj od njunega ljubljanskega, sploh vredno debat. Še manj pa zgražanja. Kajti, dodaja, ta isti obrok za dva je bil pri istem Kitajcu v Ljubljani še dober mesec nazaj kakšnih šest evrov cenejši.

Gostilna Sokol
Visit Ljubljana (fotografija je simbolična)

A gostinci v hrvaškem primorju so pred nekaj dnevi tudi ekipi N1, ki se je odpravila v Hrvaško Istro, pripovedovali, da so cene že dvignili in da jih bodo še bolj. Tega niso skrivali, so pa podražitve pripisovali predvsem višjim stroškom, in priznali, da je bil prvi val podražitev pod krinko januarske uvedbe evra.

“Podražili smo že za 15 do 20 odstotkov,” nam je sredi Poreča pripovedoval gostilničar Haris Sulejmani in nadaljeval: “Verjetno pa se bodo cene med sezono še dvignile.”

poreč, morje, hrvaška, dopust, počitnice
PROFIMEDIA

Hrvaški Jutarnji list pa je nekoliko razvnel strasti z objavo, da vas lahko pica v Rovinju stane tudi 20 evrov, porcija kajmaka pa neverjetnih 9 evrov.

“Ne vem, kje v Rovinju pica stane 20 evrov, morda obstaja kakšna izjema,” se je jezil rovinjski natakar, presenečen, da pica in kajmak v njegovem mestu lahko staneta toliko. Ljudje so potem ugibali, da je ekipa hrvaškega časopisa morda ravno “uletela” v čas Food festivala, ko je vse skupaj res malce dražje, da pa sicer tako hudo vendarle ni, čeprav nekaj dražje vseeno je.

Za pico v Rovinju boste dali nekje med 8 in 10 evrov so hiteli pojasnjevati ljudje, a kaj, ko je novinarka cene v Rovinju preverila tudi še kje drugje.

Ocvrti lignji do 18 evrov, ocvrt krompirček do 5 evrov …

Ocvrti lignji s krompirčkom … med 14 in 18 evrov za porcijo, porcija čevapčičev … okoli 12 evrov. Porcija testenin ali rižota … okoli 18 evrov. Toast? Štiri evre. Porcija ocvrtega krompirčka … 5 evrov. Biftek? Med 25 in 35 evri za kos. Kepica nekoliko dražjega domačega sladoleda pa stane dva evra in pol.

Poceni? Niti ne. In gotovo bo poleti še dražje. “Saj nikogar ne silimo, da kaj naroči,” so se branili gostinci. Takisto kot bi se najbrž tudi ljubljanski.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.