Velik padec kriptovalut: kaj bo z državo, v kateri se z bitcoini lahko kupi vse?

Digitalno 19. Jun 202214:00 > 14:01
Salvador
Jose Cabezas/REUTERS

Država Salvador, ki jo vodi desničarski predsednik Nayib Bukele, je septembra lani kot prva država na svetu bitcoin uzakonila kot plačilno sredstvo. Zaradi strmega padca vrednosti bitcoina in drugih kriptovalut je trenutno v precejšnji izgubi – ampak ali to skrbi salvadorske oblasti?

Srednjeameriška država Salvador je lani poskrbela za presenečenje s tem, ko je – kot prva država na svetu – za plačilno sredstvo uzakonila bitcoin. Zaradi nestabilne vrednosti te kriptovalute je poteza sprožila številne polemike, nasprotuje ji tudi Mednarodni denarni sklad. Pomisleki, ali je bila to dobra odločitev, pa so vse glasnejši v zadnjem obdobju, ko vrednost bitcoina ponovno (strmo) pada.

V Salvadorju, kjer živi nekaj več kot šest milijonov ljudi, je bitcoin zakonito plačilno sredstvo od septembra, oblasti na čelu s predsednikom Nayibom Bukelejem pa so v zadnjih mesecih z državnim denarjem opravile več večjih nakupov bitcoinov. Izgube, ki jih imajo zaradi padca vrednosti te kriptovalute, so velike – odkar je bitcoin v Salvadorju zakonito plačilno sredstvo, je izgubil okoli 50 odstotkov svoje vrednosti, navaja tiskovna agencija Reuters.

Po Reutersovih navedbah je predsednik Bukele na Twitterju oznanil deset nakupov bitcoinov s tržno vrednostjo 51 milijonov dolarjev (skoraj 49 milijonov evrov). Največji nakup – 420 kovancev bitcoina, ki so stali po 59.000 dolarjev (okoli 56.000 evrov) – je izgubil kar 63 odstotkov vrednosti. Ob nakupu so bili ti bitcoini namreč vredni okoli 25 milijonov dolarjev (skoraj 24 milijonov evrov), zdaj pa je njihova vrednost 9,5 milijona dolarjev (dobrih devet milijonov evrov). Salvador ima trenutno v lasti 2.300 bitcoinov.

Vlade v San Salvadorju pa, kot kaže, padec vrednosti bitcoina ne skrbi. “Ko mi pravijo, da je fiskalno tveganje za Salvador zaradi bitcoina visoko, je vse, kar lahko storim, to, da se nasmejim,” je na novinarski konferenci povedal salvadorski finančni minister Alejandro Zelaya. Kot je dodal, je fiskalno tveganje “izjemno minimalno”, navaja Reuters.

Najbolj znana kriptovaluta bitcoin je v ponedeljek izgubila deset odstotkov vrednosti in je padla pod 25.000 dolarjev (23.880 evrov). Več v prispevku Strm padec bitcoina in ostalih kriptovalut.

Aplikacija Chivo

Čeprav zakonodaja predvideva, da naj bi bilo v Salvadorju z bitcoini mogoče plačevati vse dobrine oziroma storitve ter tudi davke, salvadorska vlada po pisanju britanskega BBC nima namena siliti poslovnih subjektov v poslovanje z bitcoini. Vseeno pa v državi, kjer je gotovina izjemno priljubljena in kjer polovica prebivalcev nima odprtega bančnega računa, vlada spodbuja uporabo bitcoinov.

Salvador je tako vložil 200 milijonov javnega denarja v aplikacijo Chivo, pri čemer je ob prenosu uporabnik prejel začetno dobroimetje v vrednosti 30 dolarjev (29 evrov). Aplikacija, ki jo veliko ljudi, predvsem zdomcev, uporablja za transakcije v dolarjih in ne bitcoinih, je imela kar štiri milijone prenosov, navaja BBC. Tudi v ugledni javni veterinarski kliniki Chivo Pets, ki leži na širšem območju salvadorske prestolnice in je svoja vrata odprla februarja, se za vse storitve plača le 25 centov, če je transakcija opravljena prek aplikacije Chivo. Tamkajšnji zaposleni pravijo, da se klinika financira iz “dobičkov bitcoina”, pri čemer pa predstavniki oblasti niso pojasnili, kako so ti dobički ustvarjeni, še navaja BBC.

Chivo Pets
PROFIMEDIA

Prva lokacija, vkateri so še pred spremembo zakonodaje v Salvadorju sprejemali bitcoine kot plačilno sredstvo, je znamenita plaža El Zonte, ki je izjemno priljubljena pri turistih oziroma deskarjih. Poleg Salvadorja je bitcoine kot plačilno sredstvo aprila uzakonila tudi Srednjeafriška republika, ki je ena najbolj revnih držav sveta.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.