Strm padec bitcoina in ostalih kriptovalut

Gospodarstvo 13. Jun 202212:41 > 12:56 0 komentarjev
Bitcoin
PROFIMEDIA

V zadnjem dnevu je bitcoin izgubil deset odstotkov vrednosti in padel na najnižjo raven po koncu leta 2020. Trenutna vrednost se giblje pri 22.700 evrov, izgublja pa jo že skoraj 12 tednov. Vzrok so negotovosti v svetu in visoka inflacija v ZDA.

Najbolj znana kriptovaluta bitcoin je v zadnjem dnevu izgubila deset odstotkov vrednosti in padla pod 25.000 dolarjev (23.880 evrov). Vrednost najbolj razširjenje kriptovalute pada že skoraj 12 tednov, poroča CoinDesk. V marcu se je vrednost bitcoina gibala okrog 49.000 dolarjev (46.800 evrov), zdajšnja vrednost okrog 25.000 dolarjev pa je najnižja po decembru 2020. Sredi maja se je sicer pokazalo nekaj znakov rasti, vendar so nato podatki o visoki inflaciji v ZDA znova močno ohladili vlagatelje in razpoloženje. Padanju bitcoina so sledile preostale kriptovalute, celoten trg pa se je po podatkih CoinGecka skrčil na manj kot en bilijon evrov. Za primerjavo, lani novembra se je vrednost celotnega trga gibala pri 2,38 bilijona evrov.

Vrednost bitcoina bi lahko padala še naprej, pišejo pri CoinDesku. Močno podporo je imel pri vrednosti 29.000 dolarjev (27.700 evrov), padec pod to mejo pa lahko pomeni, da bo bitcoin padel na malenkost nad 20.000 dolarjev, kar bi bila najnižja vrednost po letu 2017. Za dodatno zaskrbljenost in ohladitev vlagateljev je poskrbela kriptoborza Celsius, ki je ustavila možnost izplačil zaradi “ekstremnih tržnih razmer”. Kot nam je v pogovoru pred enim mesecem dejal direktor borzne hiše Equito in finančni analitik Luka Gubo, se je v zadnjem obdobju nagnjenost k tveganju obrnila v drugo smer, kot je bila v zadnjih letih. “Vsi so bolj konservativni in previdni. V takšnih časih ne boš vlagal v visoko tvegane stvari,” meni Gubo.

Visoka inflacija v ZDA je sprožila razprodaje na borzah – padel je tokijski indeks Nikkei 225, ki je izgubil nekaj več kot tri odstotke vrednosti, seulski Kospi je izgubil 3,2 odstotka. Cene življenjskih potrebščin v ZDA so se maja na letni ravni zvišale za 8,6 odstotka, je konec preteklega tedna objavilo ameriško ministrstvo za delo. To je najvišja stopnja inflacije po decembru 1981, ki je sprožila padce na borznih trgih po vsem svetu.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter.

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!