Velik pomor ptic v Srbiji, bojijo se eksplozije števila glodalcev

Svet 04. Mar 202418:49 1 komentar
pomor ptic v Srbiji
Foto: Društvo za zaštitu i proučavanje ptica SrbIje

Zaradi zastrupitve je v Srbiji poginilo več kot 800 vran in kavk. Biologe skrbi, da bi lahko to vodilo do eksplozije števila glodalcev.

Iz Srbije poročajo o velikem pomoru ptic kavk, ki spadajo v družino vranov. Člani Društva za zaščito in proučevanje ptic Srbije (DZPPS) so namreč na njivah v bližini vasi Nakovo našli več kot 800 poginulih kavk. Med njimi je bilo najmanj 434 poljskih vran in 373 kavk, ki sicer veljata za zaščiteni vrsti, piše N1 Srbija.

Okoliščine kažejo, da naj bi bil vzrok pogina množična zastrupitev, kar naj bi potrdile tudi laboratorijske analize na pristojnem veterinarskem inštitutu. Po besedah ornitologov gre za doslej največji pomor ptic zaradi zastrupitve v tem delu Evrope.

“Kavke so se hranile na poljih v bližini vasi, kjer večinoma iščejo žuželke in njihove ličinke ter semena rastlin. Tam so najverjetneje našle strupene vabe, ki so se izkazale za njihov zadnji obrok,” so v poročilu zapisali v ornitološkem društvu.

Vrh ledene gore težav sodobnega kmetijstva

Biolog društva Stefan Prekajski, ki je sodeloval pri iskanju in odvozu poginulih ptic, je zaradi dogodka izrazil zaskrbljenost. Kot je dejal, so vrane in srake izjemno pomemben del narave, saj gradijo gnezda tudi za sove in postovke, ki skrbijo za ravnovesje števila glodalcev na območju.

“Če vran ni, ptice ujede ostanejo brez gnezd in zapustijo svoja bivališča, kmalu zatem pa na območju eksplodira število voluharjev, miši in podgan. Pričakujem, da bo naslednjo zimo v Kikindi precej manj sov,” je izrazil zaskrbljenost. Temu ne gre v prid tudi dejstvo, da je Vojvodina eno izmed najmanj pogozdenih območij v Evropi, to pa pomeni tudi manj naravnih habitatov za ujede.

Ob tem so v društvu ornitologov opozorili, da so kmetje v nenehni tekmi za dobičkom preorali vse, kar se je preorati dalo. “Podirali so drevesa, kmetijski strupi pa so zdesetkali populacije divjih živali. Ob tem sta ogrožena tudi varnost in zdravje ljudi, saj je vzdrževanje umetnega naravnega ravnovesja posledično možno le z uporabo dodatnih količin kemičnih pripravkov, ki se na koncu znajdejo na naši mizi,” so opozorili. Menijo, da je omenjeni dogodek le vrh ledene gore težav, s katerimi se sooča sodobno kmetijstvo v Vojvodini.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje