Velika Britanija bi migrante označila z elektronskimi zapestnicami

Svet 18. Jun 202213:16 > 13:16 0 komentarjev
Libija
PROFIMEDIA

Mednarodno javnost razburja napoved britanskega ministrstva za notranje zadeve, ki bi nekatere migrante, ki so v državo prispeli po nevarnih poteh, označilo z elektronskimi zapestnicami. Ministrstvo odločitev argumentira z besedami, da naj bi pripomogla k učinkovitejšemu reševanju vlog prosilcev za azil.

V okviru poskusnega programa britanskega ministrstva za notranje zadeve bodo nekateri migranti, ki v Veliko Britanijo prispejo po nevarnih poteh, označeni z elektronskimi zapestnicami.

Ministrstvo je sporočilo, da bo 12-mesečni pilotni projekt, ki se je začel v sredo, preizkusil, ali je elektronsko spremljanje učinkovit način za zagotavljanje prostega gibanja tistim, ki v državo prispejo po “nepotrebnih in nevarnih” poteh. Gre zlasti za pot s čolnom prek Rokavskega preliva in potovanje v zadnjih delih tovornjakov.

Za ukrep so se odločili po tem, ko je Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP) v torek preprečilo polet čarterskega letala za Kigali, na katerem so bili migranti, ki jih je Velika Britanija v skladu z dogovorom z Ruando nameravala poslati v to državo. Možnost zaprositi za azil bi nato imeli tam.

Notranja ministrica Priti Patel je ESČP obtožila, da je bila njegova odločitev “popolnoma škandalozna”, medtem ko je minister za pravosodje Dominic Raab predlagal uvedbo novih zakonov, ki bi omogočili neupoštevanje začasnih ukrepov sodišča v Strasbourgu.

Britanska javna televizija BBC je navedla, da bodo v okviru programa verjetno najprej označeni tisti, ki so se izognili premestitvi v Ruando. Cilj ministrstva je preveriti, ali označevanje migrantov pripomore k učinkovitejšemu reševanju njihovih zahtevkov. Označene osebe se bodo morale redno osebno javljati oblastem, zanje bo morda veljala policijska ura ali pa bodo izključene iz določenih krajev, v primeru neupoštevanja pa bodo bodisi vrnjene v pripor ali kazensko preganjane.

Novi podatki so sicer razkrili, da je število ljudi, ki so letos prečkali Rokavski preliv, da bi prišli v Veliko Britanijo, preseglo 11.000. Samo v četrtek je v državo na štirih čolnih prispelo 146 ljudi.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!