Velika akcija pri Dubrovniku: našli vse kajake, a iskanje kajakašev se nadaljuje

Svet 26. Sep 202310:29 > 15:44 0 komentarjev
Dubrovaćki dnevnik/Zajem zaslona YouTube

Pri Dubrovniku se je v ponedeljek popoldne zaradi močne burje prevrnilo več kajakov. Čeprav so hrvaški mediji sprva poročali, da so pristojni rešili devet ljudi, dve osebi so še iskali – šlo naj bi za mlajšo žensko in moškega – je luška kapitanija popoldne sporočila, da je iskalna akcija končana, saj so našli vse kajake. Kot je ugotovila pristaniška kapitanija, je kajak, na katerem naj bi bila pogrešana, ostal z opremo privezan na Lokrumu, zato sklepajo, da ga sploh ni bilo na morju. Policija kljub temu iskalno akcijo nadaljuje, saj se želi prepričati, da so vsi ponesrečenci na varnem.

V ponedeljek popoldne se je blizu Dubrovnika pri otoku Lokrum zaradi neugodnih vremenskih razmer prevrnilo več kajakov, po informacijah hrvaške radiotelevizije (HRT) je bilo v kajakih 11 ljudi. Devet so jih rešili do večera, dva so danes dopoldne še iskali. Po navedbah Indexa gre za mlajšega moškega in žensko.

Ponoči so reševalno akcijo začasno prekinili, a so zgodaj zjutraj iskanje nadaljevali. Identiteta pogrešanih ni znana, zato je policija pozivala lastnike apartmajev, naj jim sporočijo, ali pogrešajo svoje goste. A do zdaj prijav niso dobili.

Iskalno akcijo je dopoldne oteževala burja, ki naj bi okoli poldneva oslabela. Po podatkih hrvaškega pristojnega ministrstva iskanje zajema območje pri otoku Lokrum, del pred starim mestnim pristaniščem in območje Pile na zahodu Dubrovnika. Akcija je bila zjutraj razširjena še na del Koločepskega kanala proti Orašcu, Zatonu in otoku Koločep, še piše HRT. 

Luški kapetan Mato Kekez je popoldne po poročanju N1 Zagreb potrdil, da je iskalna akcija za pogrešanima kajakašema končana. Po zadnjih podatkih so namreč na Lokrumu našli privezan kajak z vso opremo, kar napeljuje na domnevno, da kajaka sploh ni bilo v morju. Policija kljub temu nadaljuje iskanje. “Vemo, da je pristaniška kapitanija prekinila iskanje na morju, vendar mi nadaljujemo akcijo tako na morju kot na kopnem, saj želimo brez dvoma potrdili, da so vsi pogrešani na varnem. V tem trenutku to še ni določeno. Resda nihče od lastnikov namestitvenih enot ni prijavil pogrešanih gostov, vendar bomo iskanje nadaljevali, dokler ne bomo prepričani, da so vsi rešeni,” je za N1 Zagreb potrdila tiskovna predstavnica Dubrovniško-neretvanske Policijske uprave Andrijana Biškup.

Policisti so se v iskalni akciji, ki jo je vodila pristaniška kapitanija, včeraj osredotočili na predel, kjer so kajake nazadnje opazili, in na širši morski pas okoli tega območja. V iskanju so poleg ladje luške kapitanije in policije sodelovali tudi gasilci in lokalne izletniške ladje.

Okoliščine nesreče niso povsem jasne, kot poroča HRT, pogrešana nista imela vodnika, ampak sta si sama izposodila kajak. Težava naj bi bila tudi v pomanjkljivi evidenci izposojevalcev morske opreme, predvsem čolnov. “Ko smo prispeli na lokacijo, sem videl štiri ali pet prevrnjenih kajakov. Osebne stvari in dokumenti so plavali na gladini,” je povedal reševalec Dominko Radić, ki je v ponedeljek sodeloval pri iskanju.

V času reševanja so imeli precej neugodne vremenske razmere. “Valovi so bili tako visoki, da so zalili naš čoln, poleg tega so pihali sunki vetra tudi do 80 kilometrov na uro.” Radić se sprašuje, kdo je turistom med precej neugodnimi razmerami dovolil izposojo.

Po Radićevih besedah je njegovi ekipi uspelo rešiti dva nemška državljana, ki sta bila vidno pretresena. “Skrbi me, ker smo našli tudi dva plavajoča jopiča,” je še povedal.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!