Velika preiskava na Hrvaškem: iz Južne Amerike naj bi tihotapili kokain

Svet 26. Jul 202321:08 0 komentarjev
Vrečke kokaina
PROFIMEDIA

Hrvaški urad za preprečevanje korupcije in organiziranega kriminala (Uskok) preiskuje osem oseb, med katerimi so štiri že v zaporu, zaradi suma tihotapljenja kokaina iz Južne Amerike na Hrvaško. Skupna vrednost pretihotapljenih prepovedanih drog naj bi bila najmanj sedem milijonov evrov, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Uskok na podlagi dokazov, pridobljenih od začetka preiskave novembra lani, vodi preiskavo proti osmim osebam – dvema državljanoma Severne Makedonije, enemu Bolgaru in petim hrvaškim državljanom. Dodali so, da so štirje izmed osumljenih že od prej v zaporu.

Sumijo, da je mlajši od osumljencev iz Severne Makedonije od poletja 2021 do novembra 2022 povezal več oseb na Hrvaškem, v Belgiji, Dominikanski republiki in Ekvadorju, z namenom kupovanja, prevoza, skladiščenja in preprodaje kokaina.

Osumljeni naj bi v Dominikanski republiki in Ekvadorju kupoval večje količine kokaina, nato pa ga ob posredovanju drugih oseb prek različnih podjetij na skrivaj spravil na Hrvaško.

Poskrbel naj bi tudi za prenos pošiljk kokaina prek carine, za kar je angažiral carinika v pristanišču na Reki, ki je imel dostop do zabojnikov s paketi prepovedane droge, zakrite v obliki legalnih pošiljk.

Drugi državljan Severne Makedonije je, kot sumita policija in tožilstvo, prek svojih podjetij omogočil prevoz, sprejem in skladiščenje kokaina na Hrvaškem, pri čemer so sodelovali tudi preostali osumljenci in osumljenke, pa tudi več za zdaj še neidentificiranih oseb.

Uskok je sporočil, da so na ta način na Hrvaško pretihotapili več sto kilogramov kokaina v skupni vrednosti več kot sedem milijonov evrov. Tožilstvo dodaja, da je združba kilogram kokaina prodajala za 30.000 evrov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!