Velika sprememba: el niño se poslavlja, prihaja la niña. Kaj to pomeni za vreme?

Svet 24. Mar 202417:20 4 komentarji
Puščava
Foto: PROFIMEDIA

Pojav el niño, ki je zadnje leto pomagal rušiti temperaturne rekorde po vsem svetu, se počasi poslavlja. Čez nekaj mesecev ga bo zamenjala la niña, zaradi katere se bodo globalne temperature za nekaj časa spet znižale. Prav tako bo vplivala na razporeditev padavin in poti ciklonov. Kako izrazita bo in kje jo bodo najbolj občutili? O tem z vremenoslovcem.

V zadnjem letu so temperaturni rekordi po vsem svetu padali en za drugim. Leto 2023 je bilo po podatkih Svetovne meteorološke organizacije najbolj vroče leto v zgodovini meritev. (So)krivec za visoke temperature je bil – poleg segrevanja ozračja, ki ga povzroča človek – tudi vremenski pojav el niño.

Ker se ozračje počasi ohlaja, vremenoslovci predvidevajo, da se el niño že izteka. Po kratkotrajni nevtralni vremenski fazi ga bo nadomestil drug vremenski pojav: la niña. Nastopila naj bi predvidoma med junijem in avgustom, piše Reuters.

Kaj je la niña?

Skupaj z el niñom pomenita nihanje temperature zgornjih plasti vode v srednjem in vzhodnem delu Tihega oceana. Prehod v la niño, ki je hladnejša faza, pomeni spremembo razporeditve padavin, poti ciklonov in znižanje globalnih temperatur, je za N1 povedal meteorolog Agencije za okolje Blaž Šter. La niña po navadi povzroča ravno obratne vremenske vzorce kot el niño, vključno z bolj aktivno sezono orkanov z Atlantika, piše CNN. Pogoji la niñe so bili izpolnjeni denimo leta 2020, med najaktivnejšo sezono atlantskih orkanov v zgodovini meritev.

Ali bo tudi tokratna la niña tako izrazita, je po Šterovih besedah še prezgodaj napovedovati. V vsakem primeru bodo temperature nižje, vročinski rekordi pa manj izraziti, je poudaril. A ohladitev, ki jo prinaša la niña, bo, ker gre za ciklični pojav, le začasna: “Naslednji el niño bo potem prinesel še toliko višje temperature po Zemlji.”

Ker je izvor la niñe v Tihem oceanu in smo v Sloveniji od nje torej zelo oddaljeni, pri nas opaznega vpliva ne bo. Najbolj bodo na udaru države, kot so Avstralija, Indonezija, Južna in Srednja ter del Severne Amerike. “Načeloma je el niño povzročal več težav z vremenom na teh območjih, zato pričakujemo, da se bodo s prihodom la niñe razmere globalno umirile,” je dejal Šter. Da ohladitev in spremljajoči vremenski pojavi najbolj vplivajo na kraje bližje ekvatorju, ponazarja tudi zemljevid la niñe iz leta 2007.

La niña leta 2007
La niña v letu 2007 (Foto: Jesse Allen/NASA/WIKIPEDIA)

Iztekajoči se el niño, ki se je začel junija lani in je svoj vrhunec dosegel decembra, se bo po pisanju Reutersa v zgodovino zapisal kot eden od petih najmočnejših takšnih pojavov kadarkoli.

Kako dolgo bo la niña trajala, Šter za zdaj še ni mogel trditi, dejal pa je, da pojavi, kakršna sta el niño in la niña, običajno trajajo nekaj mesecev, pol leta ali leto, obenem pa zelo niha tudi njihova izrazitost.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje