Velika suša v Španiji: “Ne moremo biti vrt Evrope, če imamo vse manj vode”

Svet 07. Maj 202317:46 3 komentarji
Suša v Španiji
PROFIMEDIA

Španija se spopada s sušo, najhuje pa je v vaseh v bližini Cordobe, kjer so prebivalci trenutno odvisni od cistern vode, ki jih dostavijo tovornjaki. Španska vlada je medtem odločila, da bodo zmanjšali količino vode, ki jo črpajo iz reke Tajo in uporabljajo za namakanje obdelovalnih površin na jugovzhodu države. Ta odločitev je močno razburila kmete, ki pravijo, da so brez vode iz največje reke na Iberskem polotoku na robu propada. Na drugi strani okoljevarstveniki menijo, da reka Tajo nujno potrebuje ta predah, da preživi.

V vaseh severno od Cordobe v Španiji ni deževalo že več mesecev, posledično pa je vodni rezervoar Sierra de Boyera presahnil. Lokalno vodovodno podjetje zdaj vodo pridobiva iz drugega jezera, kamor pa kmetje že leta odvajajo gnojnico, zato je voda iz pipe nevarna za pitje in kakršnokoli drugo uporabo.

Tako so zdaj lokalni prebivalci odvisni od dostav vode s tovornjaki. “Ni normalno, da se to zgodi v 21. stoletju. A s tem se moramo soočiti,” je eden izmed prebivalcev dejal za Euronews.

Po podatkih španskega ministrstva za ekološki prehod se 27 odstotkov države sooča z izredno sušo, zaloge vode v Španiji pa so na 50 odstotkih zmogljivosti. V celinski Španiji in na Portugalskem so medtem prejšnji mesec že izkusili prvi vročinski val, ki je podrl vse temperaturne rekorde za ta čas.

Prav Španija je ena izmed največjih pridelovalk sadja in zelenjave v Evropski uniji. A španska vlada se je odločila, da bo omejila dotok vode iz reke Tajo za namakanje poljščin na jugovzhodu države v regiji Levante.

Kmet v Španiji, Murcia
Kmet Juan Francisco Abellaneda. (PROFIMEDIA)

“Tu je na tisoče hektarjev obdelovalnih površin, in če zaloge vode zmanjšate za polovice, bo vso območje, ki ne dobi vode in ne bo obdelano, v nekaj letih puščava,” za Euronews pojasnjuje kmet Juan Francisco Abellaneda, katerega lubenice in glave solate polnijo police številnih evropskih trgovin skozi vse leto. Brez vode zemlje ni mogoče namakati, kar pomeni, da bo Abellaneda morda moral odpustiti nekaj od 700 zaposlenih v svoji zadrugi Delior.

Zakaj je prenos vode jabolko spora?

Raven vode v reki Tajo, sicer najdaljši reki na Iberskem polotoku, je nevarno padla. Na nekaterih mestih je poleti izsušeno rečno strugo mogoče prečkati celo peš.

Pravica do črpanja vode iz reke je trenutno v središču vroče razprave. “Tajo trpi,” pravi Domingo Baeza, profesor rečne ekologije z Avtonomne univerze v Madridu. “Na številnih mestih je degradirana, ker smo z nenadzorovanim širjenjem površin, ki jih namaka, močno presegli njeno zmogljivost.”

Reka Tajo v Španiji
“Želimo žive reke z vodo za življenje.” (Vir: PROFIMEDIA)

V porečje Segure med Murcio in Andaluzijo na jugu Španije se iz reke Tajo pretaka milijarde litrov vode skozi 300 kilometrov predorov, kanalov, akvaduktov in rezervoarjev.

Odkar je bila zgrajena mreža teh predorov in kanalov, ki oskrbujejo jugovzhod Španije, se je povprečna temperatura v državi povečala za 1,3 stopinje Celzija. “Globalno segrevanje je spremenilo stvari. Tajo potrebuje vodo, ki jo izgublja zaradi namakanja kmetij na jugovzhodu, da bi preživela,” je dejal tiskovni predstavnik španskega Greenpeacea.

Prebivalci regije Castile-La Mancha, od koder odvajajo vodo iz reke Tajo, pravijo, da so posledice tega početja vidne že več let. Umetna jezera, ki so nastala z zajezitvijo reke v petdesetih letih prejšnjega stoletja, so privabljala turiste, ki so se tam kopali in jedli v lokalnih restavracijah.

“Vse se je nehalo, ko se je začel prenos vode,” pripoveduje Borja Castro, podpredsednik združenja obalnih občin Entrepenas in Buendia. “Z našo vodo so odšla tudi podjetja, delovna mesta in del prebivalstva. Levante so spremenili v vrt Evrope z vodo, ki prihaja od drugod. To je norost.”

Reka Tajo v Španiji
Borja Castro na levi. (Vir: PROFIMEDIA)

Na drugi strani so seveda kmetje z jugovzhoda, ki so prepričani, da bi lahko to, da ostanejo brez vode iz reke Tajo, bil konec kmetovanja v regiji. Po izračunih interesne skupine kmetov SCRATS bi to lahko pomenilo 137 milijonov izgubljenih evrov na leto in 15.000 izgubljenih služb.

Leva vlada premierja Pedra Sancheza jim odgovarja, da niso imeli druge izbire, kot da zmanjšajo pretok vode, saj lahko le tako spoštujejo sodbe španskega vrhovnega sodišča in okoljska pravila EU. Ministrica za ekološko tranzicijo Teresa Ribera zatrjuje, da je odločitev temeljila na “znanju najboljših strokovnjakov” in obljubila več denarja za razvoj drugih virov vode, na primer z razsoljevanjem. Kmetje so prepričani, da je to predrago.

Okoljevarstveniki podpirajo odločitev vlade in obenem trdijo, da je treba popolnoma prenoviti način kmetovanja v Španiji. “Več kot 80 odstotkov sladke vode v Španiji se porabi za kmetijstvo. To preprosto ni vzdržno. Španija ne more biti vrt Evrope, če imamo manj in manj vode.”

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje