Aprila že prvi vročinski val: v Španiji padli prvi temperaturni rekordi

Svet 27. Apr 202308:15 > 14:54 1 komentar
španija vročinski val
PRODIMEDIA

V Španiji danes in jutri pričakujejo vrhunec nenavadno zgodnjega vročinskega vala. V več andaluzijskih mestih na jugu države, vključno s Cordobo in Granado, so bili aprilski temperaturni rekordi že podrti, meteorologi pa medtem svarijo pred nevarnostjo požarov v naravi.

Čeprav smo šele konec aprila, v Španiji beležijo temperature, ki so bolj značilne za vrhunec poletja. Že v sredo so temperature marsikje presegle 37 stopinj Celzija, danes in jutri pa pričakujejo, da se bodo povzpele celo do 40 stopinj Celzija.

Že lansko leto je bilo v Španiji rekordno vroče, saj so državo zajeli številni vročinski valovi, ki so botrovali težavam pri oskrbi z vodo, ta teden pa bi lahko zračna masa, ki je trenutno nad Španijo, postala najtoplejša za ta letni čas v zadnjih 43 letih, je po poročanju španske tiskovne agencije EFE dejal tiskovni predstavnik državne meteorološke agencije Aemet.

V več andaluzijskih mestih na jugu države, vključno s Cordobo in Granado, so bili aprilski temperaturni rekordi že podrti. V Cordobi so v torek po podatkih Aemeta izmerili 35,1 stopinje Celzija, s čimer je bila presežena doslej najvišja izmerjena temperatura 34 stopinj.

Vrhunec naj bi vročinski val v državi, ki jo je ponekod prizadela suša, dosegel danes, vroče pa naj bi bilo še v petek. V Madridu so napovedali 30 stopinj, na Mallorci naj bi bilo na severu otoka oba dneva do 34 stopinj, v Andaluziji pa bi se lahko temperature povzpele do najmanj 38 stopinj Celzija.

Špansko ministrstvo za zdravje je regijam predlagalo, naj nacionalni akcijski načrt za zaščito pred vročino stopi v veljavo že 15. maja in ne 1. junija, je poročala državna televizija RTVE, ki je objavila posnetke dolgih vrst čakajočih pred sladoledarnami, ljudje pa so osvežitev iskali tudi v fontanah in klimatiziranih nakupovalnih centrih.

PRODIMEDIA
španija vročinski val španija vročinski val
REUTERS/Jon Nazca
španija vročinski val španija vročinski val
PRODIMEDIA
španija vročinski val španija vročinski val
PRODIMEDIA
španija vročinski val španija vročinski val
PRODIMEDIA

Regionalna vlada v Madridu je sprejela vrsto ukrepov za zajezitev posledic vročine, poroča nemška tiskovna agencija dpa. V prestolnici želijo med drugim javne zunanje bazene odpreti že sredi maja, mesec prej kot običajno, poleg tega pa tudi prilagoditi ure pouka v šolah, pogosteje preverjati stanje v socialnih in zdravstvenih domovih, podzemna železnica in avtobusi pa naj bi vozili pogosteje, da bi se izognili večji gneči in dolgotrajnemu čakanju.

V najbolj vročem delu Španije, v mestu Sevilla, so oblasti povečale proračun za nujno pomoč, na znanem sejmu Feria de Abril, ki ga je lani obiskalo kar pol milijona obiskovalcev, pa so zaradi morebitnih zdravstvenih težav zaradi vročine povečali število zdravstvenih delavcev.

Že lansko leto je bilo v Španiji rekordno vroče, saj so državo zajeli številni vročinski valovi, ki so botrovali težavam pri oskrbi z vodo. Tokratne visoke temperature so sprožile opozorila o velikem tveganju požarov v naravi, ki so letos že uničili 54.000 hektarjev površin v primerjavi s 17.000 hektarji v enakem obdobju lani, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Izjemno visoke aprilske temperature so posledica več dejavnikov, med drugim vročega zraka iz severne Afrike, stabilnosti ozračja, močnega sonca in majhne količine padavin.

Kot poroča Reuters v Španiji namreč že 36 zaporednih mesecev beležijo podpovprečno količino padavin. Zadrževalniki vode so na 50-odstotni zmogljivosti, kar je sicer nekoliko več kot lani, a vseeno pod povprečjem zadnjih desetih let. Španska ministrica za okolje Teresa Ribera je zato že napovedala, da bodo prihodnji meseci verjetno zapleteni. “V maju, juniju in juliju bomo verjetno dočakali povprečno količino padavin, a glede na to, da je bilo v zadnjih mesecih padavin precej manj, bi to lahko povzročilo skrb vzbujajoč scenarij,” je opozorila.

Kot odgovor na sušo je španska vlada že napovedala davčne olajšave v vrednosti 1,8 milijarde evrov za 828.000 kmetov. Olajšave vključujejo splošno znižanje davkov za 25 odstotkov, medtem ko je za prizadete kmete, ki gojijo oljke ali mandlje, predvidena 50-odstotna davčna olajšava.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje