Velike križarke nič več v središče Benetk

Svet 01. Avg 202108:02
Delite:
Križarka v Benetkah
Foto: Manuel Silvestri/REUTERS

V središče Benetk ne smejo več vpluti velike križarke. S tem določilom je italijanska vlada sledila večletnim opozorilom, da križarke mestu, ki je uvrščeno na Unescov seznam kulturne dediščine, povzročajo nepopravljivo škodo.

Velike križarke odslej ne smejo več vpluti v središče Benetk. Tako je pred časom odločila italijanska vlada s ciljem zaščititi sistem beneške lagune. Največje ladje bodo tako preusmerjene v beneško industrijsko pristanišče Marghera.

Odločitev italijanske vlade o prepovedi vplutja v središče Benetk, ki so kot izjemna arhitekturna mojstrovina od leta 1987 uvrščene na seznam Unescove kulturne dediščine, je sledila večletnim opozorilom, da lahko velike križarke mestu povzročijo nepopravljivo škodo.

Čeprav potniki s križark dajejo Benetkam velik gospodarski zagon, veliko prebivalcev tega italijanskega mesta meni, da ti velikanski plavajoči hoteli ne bi smeli pluti mimo znamenitega Trga svetega Marka. Opozarjajo namreč, da veliki valovi, ki jih povzročajo križarke, škodujejo temeljem mesta in občutljivemu ekosistemu lagune.

Komentari

Vaš komentar