Veliko slavje v Hersonu po enem največjih ruskih neuspehov v vojni

Svet 12. Nov 202210:50 > 13:07 4 komentarji

Potem ko so se ruske sile po navedbah Moskve v petek v celoti umaknile iz mesta Herson na jugu Ukrajine, so vanj vstopili ukrajinski vojaki, ki so jih pričakali navdušeni prebivalci. Video posnetki prikazujejo ulice, polne ljudi, ki mahajo z ukrajinskimi zastavami, pojejo domoljubne pesmi in objemajo vojake, poročajo tuji novinarji v Hersonu.

Svoje novinarje na terenu v Hersonu imata med drugim britanski BBC in francoska tiskovna agencija AFP, ki tudi poročata, da v mestu že ponovno oddaja ukrajinska televizija.

Herson je edina regionalna prestolnica, ki jo je Rusom od začetka invazije na Ukrajino uspelo zavzeti, in njihov umik od tam velja za enega največjih ruskih neuspehov v vojni.

Uradni Kijev je v petek sporočil, da ukrajinske sile vstopajo v mesto, do večera pa naj bi že prišle vse do desnega obrežja reke Dneper. Posnetki so medtem potrdili, da se je zrušil že tako poškodovani most Antonivski, ki predstavlja edini cestni prehod iz Hersona na vzhodni, levi breg Dnepra. Točen vzrok za njegovo zrušenje ni znan.

V sosednjem Mikolajivu je tamkajšnji guverner Vitalij Kim sporočil, da je prav tako skoraj celotna regija – z izjemo polotoka Kinburn na jugu – že ponovno v ukrajinskih rokah. “Zdaj je uradno: Celotna regija Mikolajiv (z izjemo Kinburna) je bila osvobojena,” je zapisal na Telegramu.

Herson slavje Herson slavje
Veselje ob osvoboditvi Hersona (Vir: Murad Sezer/REUTERS)
Herson slavje Herson slavje
Murad Sezer/REUTERS
Herson slavje Herson slavje
Murad Sezer/REUTERS
Herson slavje Herson slavje
Murad Sezer/REUTERS
Herson veselje Herson veselje
Murad Sezer/REUTERS
Herson veselje Herson veselje
Murad Sezer/REUTERS

Bela hiša: Izredna zmaga

Bela hiša je razvoj dogodkov v Hersonu danes označila kot “izredno zmago”. “To je velik trenutek in je zasluga neverjetne vztrajnosti in spretnosti Ukrajincev, ki jih neomajno in enotno podpirajo ZDA in naši zavezniki,” je sporočil ameriški svetovalec za nacionalno varnost Jack Sullivan.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je medtem petek označil kot “zgodovinski dan”. Kot je dejal v svojem večernem video nagovoru, so prebivalci Hersona “čakali in niso nikoli obupali nad Ukrajino”, zdaj pa že odstranjujejo “vse sledi”, ki so ostale za okupatorji.

Ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba je sicer v izjavi v Kambodži ob robu vrha Združenja držav jugovzhodne Azije (Asean) posvaril, da “se vojna nadaljuje”, čeprav si seveda vsi želijo njenega konca. Opozoril je, da Rusija v Ukrajino še vedno pošilja nove vojake in orožje.

Herson je edina regionalna prestolnica, ki jo je Rusom od začetka invazije na Ukrajino uspelo zavzeti, in njihov umik od tam velja za enega največjih ruskih neuspehov v vojni. Neimenovan predstavnik proruskih oblasti v Hersonu je danes sporočil, da so upravno središče regije Herson po umiku iz istoimenskega mesta preselili v mesto Heničensk, ki leži na jugovzhodu regije ob Azovskem morju, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Ukrajinska vojska sicer na jugu napreduje previdno, saj naj bi ruske sile ob umiku za seboj pustile številne neeksplodirane mine in druge pasti, nekateri ruski vojaki pa naj bi tudi, preoblečeni v civiliste, ostali v mestu. Poleg tega je Rusija po navedbah Moskve v petek že začela z levega brega Dnepra obstreljevati ozemlje na drugem bregu, ki ga je šele dobro zapustila.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje