Verska policija se je vrnila na iranske ulice

Svet 16. Jul 202315:59 1 komentar
Iran
PROFIMEDIA

Verska policija se deset mesecev po smrti 22-letne Mahse Amini, ki so jo pridržali zaradi domnevno neprimernega nošenja naglavne rute hidžab, vrača na ulice Irana.

Iranske oblasti so danes ponovno uvedle patrulje verske policije, da bi ustavile naraščanje števila žensk, ki si v znak protesta nočejo pokrivati las, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Policija je patrulje uvedla, da bi “opozorila, sprejela zakonske ukrepe in napotila na sodišče tiste, ki ne bodo ubogali policijskih ukazov in upoštevali posledic oblačenja, ki je v nasprotju z normami”, poročanje iranske tiskovne agencije Irna povzema AFP.

Na spletu so se že pojavile fotografije, na katerih policistke v črnih čadorjih grajajo in aretirajo ženske z nepokritimi lasmi, vendar AFP ni mogel neodvisno preveriti njihove avtentičnosti.

Poročanje medijev o patruljah iranske verske policije prihaja deset mesecev po smrti 22-letne Mahse Amini. Mlada Iranka kurdskega rodu je umrla sredi septembra v policijskem priporu v Teheranu, potem ko jo je zaradi domnevnega kršenja strogih islamskih pravil oblačenja aretirala verska in moralna policija.

Smrt Amini je povzročila večmesečne množične proteste po državi. V njih je bilo po navedbah tujih organizacij za človekove pravice ubitih več kot 250 ljudi, skoraj 15.000 pa je bilo aretiranih.

Obtoženih je bilo več kot tisoč demonstrantov, nekateri konservativni poslanci pa so v parlamentu pozivali k strogim kaznim za protestnike, vključno s smrtno kaznijo.

Po tragični smrti 22-letnice so iranske oblasti namesto moralne policije k upoštevanju zakona spodbujale z drugimi ukrepi, kot so kamere na javnih mestih. Od danes po poročanju državnih medijev spet preizkušajo tradicionalni pristop. Vlada v Teheranu in skrajneži v parlamentu si sicer že več mesecev prizadevajo za strožje izvajanje islamskih zakonov.

V Iranu veljajo stroga pravila oblačenja za ženske vse od islamske revolucije leta 1979, vendar jih nekatere ženske, zlasti v velikih mestih, ne upoštevajo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje