VIDEO: Kakšne so bile ruske vojaške parade v preteklosti

Svet 09. Maj 202211:06 > 12:11 0 komentarjev

Arhivski posnetki, ki jih je zbrala agencija Reuters, prikazujejo nekatere ključne vojaške parade ob obeležitvi dneva zmage, ki se tradicionalno odvijajo na najznamenitejšem moskovskem trgu – Rdečem trgu.

V Rusiji se je danes začela vojaška parada ob 77. obletnici zmage Sovjetske zveze nad nacistično Nemčijo. Ruski predsednik Vladimir Putin je v govoru poskušal upravičiti rusko invazijo na Ukrajino.

Ruske vojaške parade ob dnevu zmage niso potekale vsako leto, ampak zgolj občasno, ob pomembnejših obletnicah. Tradicionalno in vsakoletno razkazovanje vojaške zmogljivosti Rusije so — tako BBC — postale leta 2008 pod Vladimirjem Putinom. Na zgodovinskih posnetkih tako lahko vidite prvo parado leta 1945, približno mesec dni po predaji Nemčije, 9. maja 1945. Naslednja parada se je odvila leta 1965, sledijo posnetki parade iz leta 1995 – prve parade pod Rusko federacijo (razglašene 1991), parade leta 2000 – prve, na kateri je bil Vladimir Putin v vlogi predsednika, na posnetkih parade iz leta 2010 je bil Putin predsednik vlade, v zadnjem odseku videa pa so posnetki lanske parade.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!