(VIDEO) Neverjetni prizori v bližini hrvaškega Visa: dron ujel jato kitov

Svet 01. Maj 202313:04 1 komentar
Kiti
Posnetek zaslona/Yotube/Morski TV

V nedeljo sta ribiča v akvatoriju Vis naletela na jato brazdastih kitov. Njihovo plavanje v Jadranskem morju sta ujela z dronom, nastali pa so neverjetni prizori iz ptičje perspektive.

Branimir Biočić je za Morski.hr povedal, da so kite v nedeljo z dronom posneli pred Komižo. “Najprej smo posneli skupino do petih osebkov, po približno petnajstih minutah smo opazili še eno skupino podobne velikosti. Posnetek je nastal približno 20 minut za tem, ko sta se jati združili in je bilo v njej okoli 10 kitov. Ko smo začeli snemati prvo skupino in se ji približevati z dronom, pa so se spustili v morje. Na plano jih ni bilo približno deset minut. Peljali smo se z njimi, ker niso bili daleč od nas,” je še navdušeno dejal Biočić.

Njegov prijatelj Stefan Torres pa je povedal, da so posnetki nastali med ribolovom. “Med ribolovom sva bila priča osupljivim posnetkom otoka Vis iz ptičje perspektive. Med snemanjem kristalno čistega morja in obale pa smo naleteli na neverjeten prizor kitov v njihovem naravnem okolju. Bila sva hipnotizirana,” je še dodal.

Kot še poroča Morski.hr so, gre za jato brazdastih kitov, ki veljajo za najbližje sorodnike modrega kita in so druge največje živali na Zemlji. V Jadran običajno zaidejo med iskanjem hrane, najpogosteje so to majhne modre ribe in planktonske kozice.

Brazdasti kiti, ki so zaščitena vrsta, so v povprečju dolgi 20 metrov in tehtajo 70 ton, živijo v severnih oceanih. V jatah jih je do deset. Poletja preživijo v polarnih ali zmerno hladnih vodah, pozimi pa pridejo v zmerno topla ali tropska morja.

Posnetek je na spletu delil Morski TV.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje