Visoki komisar ZN: Iran naj preneha uporabljati nepotrebno silo nad protestniki

Svet 24. Nov 202213:42 > 20:02 0 komentarjev
Protesti v Teheranu
REUTERS

Visoki komisar Združenih narodov za človekove pravice Volker Türk je na izrednem zasedanju Sveta ZN za človekove pravice v Ženevi pozval Iran, naj preneha uporabo nepotrebne sile nad protestniki. Medtem je predstavnica Teherana zahodnim državam očitala pomanjkanje moralne kredibilnosti. Na izrednem zasedanju Sveta ZN za človekove pravice v Ženevi so članice danes obsodile nasilno zatiranje protestnikov v Iranu in v luči tega izglasovale ustanovitev misije za ugotavljanje dejste

Visoki komisar Združenih narodov za človekove pravice Volker Türk je danes na izrednem zasedanju Sveta ZN za človekove pravice v Ženevi pozval Iran, naj preneha uporabo nepotrebne sile nad protestniki.

Predstavnica Teherana pa je na zasedanju zahodnim državam očitala pomanjkanje moralne kredibilnosti, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Po naših podatkih je bilo v zvezi s protesti aretiranih okoli 14.000 ljudi, tudi otroci. To je pretresljiva številka,” je poudaril Türk. “Nepotrebna in nesorazmerna uporaba sile se mora končati,” je pozval. Dodal je, da stare metode, ki jih uporabljajo iranske oblasti, ne delujejo, ampak le poslabšujejo razmere.

Kot je še izpostavil visoki komisar za človekove pravice, iranska družba zahteva spremembe in pri tem kaže neverjeten pogum. “Pozivam vlado in tiste na oblasti, naj jim prisluhnejo,” je dejal.

Zahod nima dovolj moralne kredibilnosti

Namestnica iranskega podpredsednika Kadije Karimi, pristojna za ženske in družinske zadeve, pa je ZDA in evropskim državam, ki so zahtevale sklic izrednega zasedanja, na srečanju očitala, da nimajo dovolj moralne kredibilnosti, da bi lahko drugim pridigale glede človekovih pravic ali zahtevale sklic Sveta ZN za človekove pravice.

Zbrane je prek videopovezave nagovorila tudi slovenska zunanja ministrica Tanja Fajon. Obsodila je uporabo sile nad miroljubnimi iranskimi protestnicami in podprla resolucijo o stanju človekovih pravic v Iranu, je na Twitterju zapisalo slovensko zunanje ministrstvo.

ZN ustanovil misijo za ugotavljanje dejstev v Iranu

Kršitve človekovih pravic v Iranu je ob Fajon ostro obsodil tudi premier Robert Golob. S 25 glasovi za, šestimi proti in 16 vzdržanimi glasovi je Svet ZN za človekove pravice danes izglasoval ustanovitev misije za ugotavljanje dejstev, ki bo preučila vse kršitve pravic povezane z nasilnim zatrtjem protestov v Iranu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Slovenija je podprla tako sklic izrednega zasedanja kot tudi resolucijo o stanju človekovih pravic v Iranu, s katero je bila ustanovljena mednarodna misija za ugotavljanje dejstev, so sporočili z zunanjega ministrstva.

Ena od glasnejših nasprotnic ustanovitve misije je bila Kitajska, ki je posvarila pred transformacijo človekovih pravic v orodje za vmešavanje v notranje zadeve drugih držav. Veleposlanica ZDA Michele Taylor pa je izid glasovanja pozdravila in dejala, da iranski uradniki nasilnega zatiranja sedaj ne bodo več mogli izvajati anonimno.

Nemška zunanja ministrica Annalena Baerbock je pred zasedanjem pozvala Svet ZN za človekove pravice, naj povzdigne glas za Irance. “Iranski protestniki nimajo sedeža v Svetu ZN za človekove pravice v Ženevi, nimajo glasu v ZN,” je po poročanju AFP dejala ministrica, ki se udeležuje današnjega zasedanja.

Zasedanje na pobudo Nemčije in Islandije

Na zasedanju, ki so ga sklicali na pobudo Nemčije in Islandije ob podpori več kot 50 držav, naj bi po napovedih med drugim razpravljali o morebitni uvedbi mednarodne preiskave o zatiranju protestov v Iranu.

Protesti islamsko republiko pretresajo že skoraj dva meseca, odkar je po policijskem pridržanju umrla 22-letna Kurdinja Mahsa Amini, ki jo je pred tem zaradi domnevno nepravilnega nošenja islamske naglavne rute hidžab aretirala iranska moralna policija. Aktivisti trdijo, da je umrla zaradi udarcev, policija pa zavrača krivdo za njeno smrt.

V protestih je bilo po podatkih Sveta ZN za človekove pravice doslej ubitih več kot 300 ljudi, med njimi najmanj 40 otrok. Najmanj 21 aretiranim na protestih grozi smrtna kazen.

O protestnikih, ki na iranskih ulicah vztrajajo že nekaj mesecev, smo pred časom pisali tudi v rubriki Poglobljeno. Pogovarjali sm se s sogovornico iz Irana, ki zdaj živi v Sloveniji in je pojasnila, da protestniki raje tvegajo vse, kot da bi še naprej živeli kot sužnji. Več o tem preberite v prispevku “Ženske, življenje, svoboda”: kako so ženske povedle upor zoper iranski režim.

Iran Iran
Profimedia
PROFIMEDIA
Iran Iran
Orhan Qereman/REUTERS
Iran Iran
Twitter (zajem zaslona)
protesti v Iranu protesti v Iranu
Protesti v Iranu. (Foto: WANA/REUTERS)

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!