Vlada ZDA bo odpisala del študentskih dolgov – a manj, kot je Biden načrtoval

Svet 14. Jul 202321:05 1 komentar
Odpis študentskih dolgov v ZDA
Leah Millis/REUTERS

Po tem, ko je ameriško vrhovno sodišče prejšnji mesec zavrnilo obsežnejši odpis študentskih dolgov za več kot 40 milijonov Američanov, je vlada ZDA sedaj sporočila, da bo dolgove v vrednosti 39 milijard dolarjev (34,7 milijard evrov) odpisala 804.000 posojilojemalcem.

Vlada ameriškega predsednika Joeja Bidna je sporočila, da je 804.000 posojilojemalcem z načrti odplačevanja posojil za študij, ki so odvisni od njihovih dohodkov, odpustila 39 milijard dolarjev (34,7 milijard evrov) dolgov, poročajo ameriški mediji.

Vrhovno sodišče ZDA je sicer prejšnji mesec s konservativno večino šest proti tri zavrnilo Bidnov obsežnejši načrt za odpis dolgov v okviru več milijard dolarjev vrednih študentskih posojil za več kot 40 milijonov Američanov, ker naj bi vlada prekoračila svoja pooblastila.

Ameriški predsednik je takrat kritiziral odločitev sodišča in napovedal, da bo vlada našla način za olajšanje bremena dolga na druge načine. “Današnja odločitev je zaprla eno pot. Zdaj bomo začeli drugo,” je dejal.

Z današnjo potezo Bidnove vlade bodo odpravljene administrativne napake, zaradi katerih plačila nekaterih posojilojemalcev niso bila upoštevana pri izpolnjevanju pogojev za odpis študentskih posojil, je sporočilo ministrstvo za izobraževanje.

“Predolgo časa so posojilojemalci padali skozi razpoke pokvarjenega sistema, ki ni natančno spremljal njihovega napredka pri odpisu,” je v izjavi dejal ameriški minister za izobraževanje Miguel Cardona.

Kvalificirani posojilojemalci, vključeni v načrt, bodo v prihodnjih tednih obveščeni, ali bodo njihova posojila odpisana, je še sporočilo ministrstvo za izobraževanje.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje