Vladimir Putin: “Brez dvoma bomo izpolnili vse naše načrte”

Svet 18. Mar 202216:03 > 17:20 2 komentarja
Vladimir Putin
Alexander Vilf/REUTERS

Ruski predsednik Vladimir Putin je na moskovskem stadionu nagovoril več deset tisoč ljudi. Njegov govor je prenašala tudi državna televizija, a je bil prenos zaradi napake prekinjen.

Ob osmi obletnici ruske priključitve Krima je ruski predsednik Vladimir Putin nagovoril zbrane na največjem ruskem nogometnem stadionu, ki je v Moskvi in ima 81.000 sedišč.

Putinov govor ni pritegnil pozornosti le zaradi svoje vsebine – opravičeval je namreč rusko invazijo na Ukrajino –, temveč tudi zaradi neprilike, ki se je zgodila v televizijskem prenosu. Putinov govor je namreč prekinil vnaprej pripravljen posnetek domoljubnih pesmi, ta prekinitev pa je bila po besedah tiskovnega predstavnika Kremlja Dmitrija Peskova posledica napake, piše Reuters.

“Vemo, kaj moramo storiti, kako to storiti in kakšna je cena. Brez dvoma bomo izpolnili vse naše načrte,” so zvenele Putinove besede. Ruski vojaki v Ukrajini, je povedal Putin, predstavljajo enotnost Rusije. “Z ramo ob rami si pomagajo, se podpirajo, in ko je treba, s telesi kot bratje drug drugega ščitijo pred naboji. Take enotnosti nismo imeli dolgo časa,” je komentiral.

Putin je v govoru prav tako ponovil že znane argumente o tem, zakaj je Rusija v Ukrajini sprožila “posebno vojaško operacijo”. Po njegovih besedah je operacija nujna, saj so ZDA izrabljale Ukrajino, da bi grozile Rusiji. Rusija mora po njegovem prav tako braniti rusko govoreče prebivalstvo v Ukrajini, ki je podvrženo “genocidu”. Ukrajina, spomnimo, zavrača argumente Rusije in vztraja, da genocida ne izvaja.

Vladimir Putin
Vladimir Astapkovich/REUTERS

Na govorniškem odru, kjer je nastopil Putin, je bilo videti napis “Za svet brez nacizma” in črko Z, s katero so označena ruska vojaška vozila v Ukrajini in je postala simbol podpornikov “posebne vojaške operacije”, še navaja Reuters. Množica je po pisanju STA vzklikala: “Za Rusijo! Za zmago!” BBC medtem poroča, da je nekatere uslužbence javnega sektorja, ki so se udeležili shoda, v udeležbo prisilil delodajalec.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje